Медия без
политическа реклама

„Прас прес“ подреди 30 невъзпитани корици в изложба

Христо Комарницки, Чавдар Николов, Чавдар Георгиев, господин Балев и Алла Георгиева — с две думи „Прас Прес“.
Емил Л. Георгиев
Христо Комарницки, Чавдар Николов, Чавдар Георгиев, господин Балев и Алла Георгиева — с две думи „Прас Прес“.

На 1 март „Прас прес“ става на 4 години, честито в аванс! Това си е цяла петилетка (който помни знае, че те се изпълняваха за 4 години). С вестника всичко е наред, той върви напред (доколкото това е възможно за сатиричен вестник в страна на 111-то място в света по свобода на словото и за хартиен вестник през XXI век). Първите седем години продължават да липсват много на авторите му - и това е добре, защото възпитаната сатира е по-вредна от безалкохолната бира и надуваемата жена, взети заедно.

През тези 4 години карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки, тандемът Алла и Чавдар Георгиеви и г-н Балев (автор на фейлетони, балади, оди и некролози в стихове и проза) с малко помощ от още няколко души, произведоха почти 90 броя от единственото хартиено, изцяло цветно, сатирично, периодично и най-невъзпитано издание у нас. 

А епичната им битка за разпространие с Пеевски в крайна сметка също допринесе за затварянето на веригата Лафка. Последният доклад на „Репортери без граници“ за 2019 г. беше за оказване на цензура чрез разпространението - и единственият посочен пример от България беше „Прас прес“.

По  повод повод годишнината вчера в галерия-книжарница "София прес" на улица „Славянска“ бе открита изложба „Кориците на "Прас прес“. Автори саморъчно са избрали и подредили в галерията своите най-представителни 30 корици — майсторски нарисувани, подписани, рамкирани и готови за аплодисменти и продажби. На тях са познатите лица и все по-корпулентни тела на строителите на съвременна България - не забравяйте, че те ни докараха до този хал (е, и ние им помогнахме).

Изложбата „Кориците на „Прас прес“ може да се разглежда и като история на третия кабинет на Борисов и мандата на 44-ото Народно събрание, който почти изцяло съвпадна с първия „мандат“ на вестника; първи брой изпревари изборите с по-малко от месец. Изложбата ще остане до 12 март, макар че би било по-добре да е до 4 април, когато пак има избори.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?