Quantcast
"Порталът" към соцминалото се отваря на Великден | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Порталът" към соцминалото се отваря на Великден

Последната роля на Татяна Лолова е в новия сериал, който стартира по БНТ
718
 Снимка: БНТ
Татяна Лолова е за последен път на екран в "Порталът".

БНТ ще потопи зрителите в соцносталгия навръх Великден, когато двама пътешественици във времето ще се върнат в 1979 година. Точно във вечерта на празника започва излъчването на новия български сериал "Порталът".

"В момент, когато пътуването в пространството е затруднено, сюжетът ще предложи неочаквано приключение на зрителите от всички поколения, допълненo с много музика от 70-те години", пише в прессъобщението на обществената телевизия. Очаква ни "впечатляващ каст от талантливи актьори, криминален нюанс и поглед към миналото."

Сериалът, който е продуциран от "Мирамар филм" ("Вездесъщият", Love.net) е в шест епизода и ще се излъчва всяка неделя вечер от 21 ч. В първия епизод ще видим криминалния психолог Крум Бонев (в ролята Велислав Павлов), чийто живот е влязъл в коловоза на рутината. Но на вратата му се появява неканен гост от миналото – неговият отдавна изчезнал вуйчо доц. Димо Троянов-Джингиби (прякор, свързван обикновено с името на Левски), който изглежда все така млад и непроменен. Оказва се, че съществува портал на времето и Крум се връща 40 години назад, в социалистическа България от 1979 г. Скоро си дава сметка, че е в точното време, когато би могъл да промени трагичната съдба на семейството си. 

Сънуването на детството и „пътуването” към него са неща, които подсъзнателно или не, постоянно правя“, казва Велислав Павлов. „Премислянето на ситуации от миналото, в които съм дете и въпросът Какво бих направил по друг начин?” са част от подреждането на голямата картина за всеки от нас."

Необяснимата възможност за квантов скок в друго време е открита от доц. Димо Троянов - Джингиби (в ролята Александър Кънев) – леко отнесен университетски преподавател по физика. По същото време, когато Крум Бонев се връща в 70-те години, той пък се сблъсква с 2019 г., с развитието на технологиите и промените в обществото. По някаква ирония единият ми дядо беше физик, дори е имал напреднали разработки за уреда за нощно виждане, но му ги отнемат“, споделя изпълнителят на ролята Александър Кънев. „За съжаление, не съм имал възможност да общувам много с дядо. Затова се свързах с моя приятел Георги Гаврилов, който е ядрен физик, за да ме въведе в света на тази наука. След снимките на сериала, слухът ми се изостри за употребата на думата „портал“ в ежедневието. Това е място на преминаване, на обмен. Порталът е граница, а там винаги е интересно.“

В "Порталът" ще видим незабравимата Татяна Лолова в нейната последна филмова роля, а в сериала ще й партнират още Мария Стефанова, Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Герасим Георгиев-Геро, Дарин Ангелов, Радена Вълканова и др., както и певицата Мария Илиева в ролята на Йорданка Христова. 

Режисьор е Илиян Джевелеков, който е и автор на сценария заедно с Матей Константинов и Нели Димитрова. Половин час преди началото на първия епизод - в 20:30 ч. в неделя, БНТ 1 ще излъчи и специално предаване за "мейкинга" на сериала - как се преобразява днешна София в социалистическата си версия, каква е истинската история на зазидания балкон в Софийския университет и др. тайни. 

Още

Sex Pistols се изпокараха 40 години след края си

16.07.2021

747
Създателят на „Викингите“ прави сериал за обсадата на Ленинград

08.07.2021

541
Кошлуков се оплака на Европа от министър Минеков

24.06.2021

3776