Quantcast

Медия без
политическа реклама

Почина Владо Трифонов - човекът-Киномания

04 Окт. 2023
Преслава Преславова
Владо Трифонов

Едва на 50 години ни напусна киноведът, директор на фестивала "Киномания" и дългогодишен популяризатор и радетел на кинокултурата у нас Владимир Трифонов. Скръбната вест бе съобщена във Фейсбук страницата на кино "Одеон", чийто програматор той бе от години. 

"Внезапно ни напусна Владо Трифонов - изключителният програматор на Филмотечно кино "Одеон" и Киномания! Само на 50. Той беше уникален и щедър със знанията си киноман. Незаменим колега. Ужасно ще ни липсва", написаха колегите му от Българската национална филмотека. Те допълват, че опелото ще се състои на 6 октомври, петък, от 11.30 часа в столичния храм "Свети Седмочисленици". 

Своите съболезнования изказаха и от Дома на киното, с който той също е свързан. "Напусна ни Владо Трифонов, колега, приятел, истински киноман и приятел на всички киномани. Неслучайно от години той се грижеше за програмата на "Киномания" и отсяваше толкова старателно всички филми, които трябва да бъдат показани на нея. Всъщност всяко кино събитие у нас не можеше да мине без Владо и неговите съвети. Той беше дълги години и програматор в Дома на киното."

Владо Трифонов е роден във Варна през 1973 г. и от деветдесетте години насам животът му е свързан с киното. Той беше също водещ редактор и основател на библиотека "Амаркорд", поредицата на издателство "Колибри", от която са излезли повече от четиресет книги, свързани със седмото изкуство и неговите най-големи творци - биографии и автобиографии. Но в последните две десетилетия всички го познаваха като движещата сила зад "Киномания" - киномаратонът на НДК, за който той избираше филмите безкомпромисно и ентусиазирано. До последния си ден Владо работеше върху организацията на предстоящото издание, което ще започне на 16 ноември с българския филм със световно признание "Уроците на Блага".

Още по темата