Медия без
политическа реклама

Почина и вторият от братята Тавиани

Паоло бе на 92 години

01 Март 2024
Паоло (вляво) и Виторио Тавиани със "Златната мечка" от Берлин за "Цезар трябва да умре", 2012 г.
ЕПА/БГНЕС
Паоло (вляво) и Виторио Тавиани със "Златната мечка" от Берлин за "Цезар трябва да умре", 2012 г.

На 92-годишна възраст след кратко боледуване почина италианският режисьор Паоло Тавиани. Заедно с брат си Виторио той е създал редица емблематични филми, включително шедьовъра "Баща господар", който през 1977 г. печели "Златна палма" в Кан, съобщи кметът на Рим Роберто Гуалтиери, цитиран от Франс прес и БТА.

"С кончината на Паоло Тавиани ни напусна един велик майстор на италианското кино. Заедно с брат си Виторио той създаде незабравими, дълбоки и ангажирани филми", отбеляза в социалната мрежа X Гуалтиери.

Режисьорската дейност на братя Тавиани, осъществявана "на четири ръце" в продължение на над петдесет години, е почти уникален случай в историята на киното, довел до създаването на 22 творби с международни награди от Кан, Берлин и Венеция. Двамата обясняват общата си работа шеговито: "Ние сме като капучиното - трудно е да се каже къде свършва кафето и къде започва млякото!"

Виторио (1929) и Паоло (1931) Тавиани са родени в малко село в Тоскана. Следват изкуство в Университета на Пиза, а след това се насочват към киното, повлияни от срещата си с неореалистичната драма "Пайза" на Роберто Роселини. През 1954 г. братята снимат документалния филм Miniato, luglio '44, разказ за избиването на част от жителите на родното им село от нацистите. Игралният им дебют Un uomo da bruciare се появява през 1962 г., с Джан Мария Волонте в първата му главна роля.

Режисьорите преплитат в творчеството си история, психологически анализ и лиризъм, подчертан от въздействащата музика на Никола Пиовани. Първия голям международен успех им носи "Алонзанфан" (1974) - поглед към Италия в годините след Наполеон и провала на избухналите революционни вълнения. През 1977 г. се заемат с разказа за суровата съдба на сардинско момче, отглеждано с рядка бруталност от баща си овчар. "Баща господар" предизвиква бурни дискусии в Кан, но получава "Златна палма". Темата за войната, пречупена през призмата на детството, продължава да вълнува Тавиани и в "Нощта на Св. Лаврентий" (1982), който печели Специалната на града на журито в Кан.

През 1987 г. Паоло и Виторио напускат за кратко Италия и снимат в САЩ "Добро утро, Вавилон" - сатирична фреска за холивудското общество от епохата на Д. У. Грифит. Големи почитатели на творчеството на Пирандело, братята екранизират много от разказите му в двете части на филма "Хаос" (1984 и 1998). 

Филмът им "Чифликът на чучулигите" (2007) е сниман в България и разказва за съдбата на арменско семейство в Турция през 1915 г. През 2013 г. Паоло Тавиани гостува на "София Филм Фест", където бе удостоен с Наградата на София.

По-големият брат Виторио Тавиани почина на 88 през 2018 г. След смъртта му Паоло намира сили да заснеме сам последния си филм "Сбогом, Леонора", представен на филмовия фестивал "Берлинале" през 2022 г. 

Погребението ще се състои в понеделник в Рим, съобщават италианските медии.

Последвайте ни и в google news бутон