Quantcast

Медия без
политическа реклама

Паметник на педофила Джефри Епщайн поставиха в Ню Мексико

03 Юли 2020

В сряда сутринта жители на Албъкърки, Ню Мексико, съобщиха, че виждат паметник на осъдения сексуален престъпник Джефри Епщайн пред старото кметство. В подножието на статуята имало табела с кратка биографична справка и изброяване на 18 съдебни дела срещу Епщайн, съобщава “Нюзуик”. 

При по-внимателен оглед се оказало, че статуята е просто боядисан с бронзова боя манекен, оставен  от група, нарекла се Antlion Entertainment Art Collective. По нареждане на кмеството фигурата била премахната със завидна бързина. Според местния новинарски канал KOAT 7 Action News, общинските служители са започнали разследване кой е оставил „статуята“.

"Джефри Епщайн беше американски финансист, който започна като учител и се изкачи от най-ниско ниво асистент до един от най-добрите финансови консултанти в САЩ. Имаше дом в Ню Мексико, ранчото Зоро. Той беше също изнасилвач, който умря в затвора“, пише на табелата в подножието на статуята.

Смятаме, че във всяко училище трябва да има по един паметник на Епщайн, защото иначе как учениците ще научат, че има такива хора?“, каза пожелал да остане анонимен представител на арт колектива пред станцията, повтаряйки аргументите, използвани в защита на паметниците от епохата на робството.

Знаете, че онези, които не помнят историята, са обречени да я повтарят и затова, ако нямаме статуи на Епщайн, няма как да предотвратим появата на педофили в училищата - каза представителят на творческия колектив. - Може би дори в училищата трябва да има скулптурни паркове с паметници на хора като Хитлер, Мао и Ленин, така че наистина да помнят историята.“

Според представителя на групата, въпреки че Джефри Епстейн е вършил ужасни неща и престъпления, „статуята му е просто статуя“. Тя е също и сатирично политическо изявление срещу всички статуи и паметници на робовладелци и защитници на робството, които бяха съборени в цялата страна напоследък. 

Джефри Епщайн беше американски финансист, милиардер, филантроп, дарявал пари на университети и осъден педофил. Той се обеси в затворническата си килия миналия август, докато очакваше дело по обвинения за организиран трафик на жени и непълнолетни момичета за сексуални услуги.

Още по темата