Медия без
политическа реклама

Откриха гробница на 3500 години в Египет

Предполага се, че в нея лежат останките на придворен златар или фараонска съпруга

16 Яну. 2023
министерство на туризма на Египет

Древна гробница отпреди близо 3500 години беше открита в южния египетски град Луксор, съобщи Al Jazeera, позовавайки се на египетското Министерство на туризма и по въпросите на паметниците на културата. Невижданата досега гробница е разкрита от египетски и британски изследователи в Западните уади (долини) на Тиванския некропол на западния бряг на река Нил, където са погребвани благородници и висши държавни служители, заяви Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет.

Първите предположения са, че гробницата е принадлежала на придворен златар и неговата съпруга. Във вътрешността са открити техни статуи, както и погребална маска, съобщил е министърът, отговарящ за антиките – Халед ел Анани.

Първите елементи, на които археолозите са се натъкнали в гробницата, свидетелстват, че тя датира от 18-ата династия – на фараоните Ехнатон и Тутанкамон. Този период, известен като Новото царство, завършва през 1292 г. пр. Хр. и се смята за една от епохите на най-голям разцвет на Древния Египет. В шахта към гробницата са намерени и мумии на древни египетски граждани, живели по време на 21-вата и 22-рата династии (преди около 3000 години).

Ръководителят на мисията от английска страна Пиърс Литерланд от Университета Кеймбридж пък предполага, че откритата гробница може би принадлежи на някоя от фараонските съпруги или принцеси от времето на 18-ата династия. Той обаче изключи всякакви шансове в нея да почиват останките на Нефертити – една от най-известните владетелки от династията. Местоположението на вечното жилище на красивата фараонка предизвиква спекулации от десетилетия.

Египетският археолог Мохсен Камел коментира, че вътрешността на гробницата е в „лошо състояние“. Части от нея, включително надписи, са били унищожени още в античността при наводнения, които са запълнили погребалните ниши с пясък и варовикови утайки.

През април археолозите откриха няколко мумии, 10 цветни дървени саркофага и повече от 1000 погребални статуи близо до град Луксор, припомня Daily Mail.

Новата находка е в близост до Долината на царете – една от основните туристически атракции на страната, разположена до комплекса от пирамиди в Гиза. Очаква се откритието да даде тласък на бавно възстановяващата се туристическа индустрия на Египет, чийто венец ще е дълго отлаганото откриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите. Строящият се археологически музей в Гиза трябва да отвори врати тази година, въпреки че засега няма обявена точна дата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата