Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отиде си писателят Валентин Караманчев

Поклонението пред 90-годишния доайен и автор на "Въздаяние" ще бъде в неделя

08 Дек. 2022
БГНЕС
Валентин Караманчев

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово – Валентин Караманчев, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Съюза на българските писатели. Поклонението ще се състои на 11 декември, неделя, в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Валентин Караманчев е роден на 6 февруари 1932 г. в град Неврокоп, където завършва средно образование. След завършването на висшето си образование започва работа като окръжен кореспондент на вестник „Народна младеж“, на който впоследствие става главен редактор. Бил е заместник-главен редактор на вестник „Работническо дело“, директор на издателствата „Народна младеж“ и „Партиздат“, генерален директор на ДСО „Книгоиздаване“ и председател на държавното творческо и стопанско обединение „Българска книга и печат“.

Популярни са книгите му „Мървашки песнивец“, „Черешова задушница“, „Елен от Велика гора“, „Въздаяние“, посветени на борбите на народа ни за свобода, на хората от родния край на писателя, на сложните отношения около спорните територии и историческите несправедливости, довели до разпокъсването на България, както и мемоарната му книга „Брашнен чувал“. Носител е на наградите „Людмил Стоянов“, „Андрей Германов“ и наградата за чистота на българския език „Иван Богоров“ (2022), както и на чуждестранни отличия за литература.

През март писателят Валентин Караманчев получи званието почетен гражданин“ на Община Гоце Делчев. Решението беше гласувано на заседание на Общинския съвет, а почитта на съгражданите си известният български писател получи няколко дни преди да навърши 90 години.

През 1919 г. бащата на писателя идва в Гоце Делчев като служител на Неврокопската света митрополия, а родът на майка му е от Дойран. Дядото на Караманчев по майчина линия завършва Солунската мъжка гимназия и е главен учител в Дойранското екзархийско училище. Дълбоките и здрави родови корени дават творческа сила на писателя да открива единството между голямата история и малките човешки съдби, посочват от община Гоце Делчев. Със званието почетен гражданин на Гоце Делчев Валентин Караманчев бе удостоен за творческата си дейност и разкриването на душевността, езиковата култура и съдбата на Гоцеделчевския край. Известната актриса Ива Караманчева е внучка на писателя.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?