Медия без
политическа реклама

Осъдиха на доживотен затвор актьор, застрелял майка си

Райън Грантъм от сериала „Ривърдейл“ планирал да убие канадския премиер Джъстин Трюдо

23 Септ. 2022
Райън Грантъм в сериала "Ривърдейл"

Канадският актьор Райън Грантъм, известен с ролята на Джефри Огъстин от криминалния сериал „Ривърдейл“, беше осъден на доживотен затвор за убийството на собствената си майка, съобщи сайтът TMZ. Върховният съд на Британска Колумбия, Канада, обяви решението си в сряда – приблизително шест месеца след като той се призна за виновен по обвиненията в убийство от втора степен.  

През 2020 г. Грантъм застрелва в тила своята 64-годишна майка Барбара Уейт, докато тя свирела на пиано. По думите му, направил това, за да я „спаси“, тъй като не искал да види как той убива канадския премиер Джъстин Трюдо. Прокурорите разкриват, че актьорът е записал изповедта си със собствената си камера по онова време. 

За да извърши покушението над политика, за подготовката за което си водел дневник, 24-годишният Райън Грантъм планирал да пътува с автомобил над 50 часа. На следващия ден след убийството той натоварил колата си с оръжия, боеприпаси, коктейли „Молотов“ и указания как да стигне до „Ридо Котидж“ – резиденцията, където живее Трюдо. Но променил намеренията си пътьом. Вместо да посегне на канадския премиер, младежът решил да осъществи „акт на масово насилие“ в университета „Саймън Фрейзър“, от който би изключен по-рано. След като все пак не посмял да извърши масовото убийство, бившият актьор отишъл в полицейското управление, където признал, че е застрелял собствената си майка и искал да убие министър-председателя Трюдо. Извадки от дневника потвърждават намеренията му. В психиатричните доклади за състоянието му се казва, че Грантъм е преминавал през тежки периоди на клинична депресия, докато е планирал убийствата, имал е и самоубийствени мисли, предава CBC. Въпреки това той не е обявен за невменяем.

Райън Грантъм няма да има право на предсрочно условно освобождаване в течение на първите 14 години от излежаването на присъдата. Съдия Катлийн Кер определи случая на Грантъм като „сърцераздирателен, трагичен и разбиващ живота му“. Освен в „Ривърдейл“ актьорът е участвал и в сериала „Свръхестествено“, филма „Сделката на доктор Парнасъс“ и т.н.

Още по темата