Медия без
политическа реклама

"Оскарите" за втора поредна година отказаха ефир на Зеленски

Червеният килим за звездите за пръв път няма да е червен, а в цвят шампанско

09 Март 2023
За пръв път червеният килим, по който ще минат звездите, няма да е... червен.
ЕПА/БГНЕС
За пръв път червеният килим, по който ще минат звездите, няма да е... червен.

През последната година на война Володимир Зеленски е желан участник (макар и дистанционно) на престижни събития и кинофестивали. Той направи видеообръщения на фестивалите в Кан и Венеция, а преди месец - и в Берлин, където Шон Пен представи филма си за него "Суперсила". Изнесе реч също на наградите "Грами" и "Златен глобус" и удари символично звънеца за откриването на сезона на Нюйоркската фондова борса през септември.

Той обаче получи втори пореден отказ от най-престижното шоу в развлекателния бизнес, излъчвано в тв ефира - наградите "Оскар". Variety пише, че е постъпило предложение от агента на WME (голяма импресарска и медийна компания в САЩ) Майк Симпсън политикът и бивш комик да бъде включен в церемонията на 12 март, но то не е прието. Американската академия за филмови изкуства и науки отказва коментар, пише изданието.

Миналата година продуцентът на "Оскарите" Уил Пакър отхвърли участието на Зеленски с думите, че вниманието е насочено към Украйна само защото жертвите на конфликта там са бели. Холивуд е игнорирал войни по целия свят, които засягат хора с друг цвят на кожата, заяви той. Не е ясно какви са мотивите за тазгодишния отказ. 

Нежеланието на "Оскарите" да се ангажират с международната политика личи и в друго решение, взето за предстоящата 95-а церемония по връчването на наградите. За пръв път от десетилетия килимът, по който ще минат звездите преди награждаването, няма да бъде червен, а в цвят шампанско. Медиите вече заснеха традиционното разстилане на килима на булевард "Холивуд" пред "Долби тиътър", там беше и комикът Джими Кимъл, който ще води церемонията в неделя. Хората се чудят дали тази година отново ще има гняв и насилие, каза Кимел, намеквайки как миналата година Уил Смит удари шамар на Кид Рок на сцената. "Но изборът на цвят шампанско пред традиционния червен килим показва колко сме уверени, че няма да се лее кръв."

Кимъл ще е водещ на "Оскарите" за трети път. Изпълнителният директор на наградите "Оскар" Бил Креймър пък излезе с по-елегантно обяснение за промяната на цвета - според него той добавя нотка блясък към звездната разходка в неделя вечерта. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата