Медия без
политическа реклама

Обявиха номинациите за литературните награди „Перото“

Автори и преводачи се състезават в 5 категории за престижната статуетка, проектирана от скулптора Емил Попов

25 Окт. 2022

Романите „Атлантически експрес“ на Георги Тенев, „По релсите“ на Невена Митрополитска и повестта „Старецът трябва да умре“ на Чавдар Ценов са тазгодишните номинирани в категория „Проза“ за литературните награди „Перото“, съобщиха организаторите от едноименния клуб и Националния център за книгата в НДК.

Днес те обявиха окончателната селекция заглавия, включени в краткия списък с произведения, номинирани за престижните отличия, които се връчват  за принос към българския литературен контекст. Красивата статуетка, която „овеществява“ наградата, е стилизирано перо, дело на известния скулптор Емил Попов.

След първоначален преглед на междинната селекция от предложения,  журито излъчи окончателен кратък списък с по три номинации във всяка от петте категории: „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език”. На официалната церемонията по награждаването, която ще се състои на 2 ноември (сряда) от 18.00 часа, ще бъде присъдена и наградата за цялостен принос за 2022 г.

Тази година членовете на журито признават, че са били изключително затруднени да сведат номинациите до три във всяка от категориите, заради силните предложения, които е трябвало да отсеят.

Ето и окончателния списък на номинираните в другите категории. Стихосбирките „Не са чудовища“ на Никола Петров, „Шествието“ на Кирил Василев и „Постоянна експозиция” на Преслава Виденова са номинираните в категория „Поезия“. В категорията „Детска литература“ са номинирани „Юху-буху-измислячус” от Петя Кокудева с илюстрации на Антония Мечкуева , „Сянката на щуреца” на Юлия Спиридонова-Юлка, с художник на корицата и дизайн на книгата Капка Кънева, и „Пет истории за нюнюнчета” от Анна Норт с илюстрации на Албена Каменова. В категорията „Превод от български на чужд език“ са номинирани Ксения Банович, Ана Васунг и Паула Чачич за превода на „Антология на съвременната българска поезия” на хърватски език, Алесандра Бертучели  за превода на антология с поезия на Константин Павлов Cavalli indomati  („Необуздани коне“) на италиански и Рейнол Перес Васкес за превода и съставителството на антологията с поезия  Terra incognita и стихосбирката „Отворени възможности" на Цвета Делчева на испански.

В категорията дебют в тройката на номинираните са романите „Лято в Бурландия” на Момчил Миланов, „Направени от вина” на Йоана Елми и Dirty Side на Кирил Нейков.

Още по темата