Медия без
политическа реклама

Нова „Госпожица Юлия“ се ражда в театъра в Плевен

Режисьор на спектакъла е младата Теодора Лилян, която постави „Русалка“ в Народния

17 Яну. 2024
Екипът вдига наздравица за началото на репетициите.
ДКТ Иван Радоев - Плевен
Екипът вдига наздравица за началото на репетициите.

В Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, започнаха репетициите за пиесата на Аугуст Стриндберг „Госпожица Юлия“, съобщи в своя профил във Фейсбук директорът на културната институция – драматургът и режисьор Димитър Кабаков. Постановката ще бъде на Теодора Лилян, която миналия сезон дебютира успешно на сцената на Народния театър със своя версия на спектакъл по творби на Пушкин и Набоков – „Русалка“. С „Госпожица Юлия“ театърът в Плевен продължава естетическата си линия да реализира големи класически текстове и този път дава възможност на един млад режисьор като Теодора Лилян да осъществи проекта си, пише Димитър Кабаков.

В сценичната версия на пиесата съвместно с Лилян, която е завършила режисура в Санкт Петербург, участва (както и в „Русалка“) и известният драматург Роман Должански, а сценограф е Олег Головко – един от съратниците на режисьора Тимофей Кулябин. Композитор на музиката в спектакъла е Калин Николов, костюмите са на Сергей Йорданов. В ролите ще се превъплътят актьорите Теона Димова, Антъни Пенев, Бориса Сарафова-Черкелова и Делян Илиев.

В концепцията си режисьорът Теодора Лилян споделя: „Tábula rása, „празен лист“(чиста дъска) е латинска крилата фраза, която се използва за обозначаване на гносеологичната теза, че всеки отделен човешки индивид се ражда без вродено или вградено (заложено) умствено съдържание, тоест чист. Ресурсът му от знания изцяло се изгражда от опита и чувственото (сетивното) възприемане на външния свят. Тоест ние се раждаме свободни. Но характерът ни се определя не само генетично, но и социално. Въпросът е кое от двете е по-силно. В пиесата „Госпожица Юлия” героите имат малко свобода, малко любов. Какво изобщо имат тези герои? Имат страх и предразсъдъци. А от страх човек става коравосърдечен (жесток). В пиесата много ясно е показано как човекът е безсилен да преодолее желанието да унижи другия, когато има възможност да го направи… Откъде идва, откъде се появява този страх и защо е толкова силен? В отговора на този въпрос е заключена актуалността на този текст. Бихме ли могли да се освободим от страха и да станем отново чисти и свободни?“, пита, изследвайки текста, Теодора Лилян.

„Госпожица Юлия“ на Плевенския театър ще е много различна от познатата драматургична основа на Аугуст Стриндберг, обещава режисьорката.

Театроведът Гергана Пирозова – драматург на театъра, определя екипа на постановката като принадлежащ към международния театрален елит, а предстоящата си работа по спектакъла – като приключение. „…Но думата ми е за Теодора – трепна ми сърцето, че е така млада и така интелигентна. Всъщност седем години е учила за театър и живяла в Санкт Петербург. Дали чужбината, или пък нещо друго, но тя е деликатна, много възпитана и много интелигентна“, споделя Пирозова.

За Роман Должански тя обяснява, че е голяма фигура в театъра, драматург, театровед, основател на NET в Москва – „огромна театрална платформа, която откри за световния театър най-големите режисьори в последните 20 години“. А за самата пиеса – че няма жена, която все някога да не е била г-ца Юлия…

Пиесата на Стриндберг „Госпожица Юлия“, създадена през 1888 г., почти век и половина не слиза от световните сцени. В момента тя се играе и в два стоични театъра: в Театър 199 с Йоана Буковска-Давидова и Калин Врачански в постановка на Йосиф Сърчаджиев и в театър „Възраждане“ с Виттория Николова и Боян Младенов в главните роли, режисирани от Антон Угринов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата