facebook
twitter

Култура

Нощта на музеите и галериите се завръща в Пловдив

След нулевата минала година сега културното събитие ще бъде тридневно
210
снимка: Силвия Георгиева
Нощта ще обхване над 100 културни прояви на открито и закрито.

13, 14, 15 септември

 

След като миналата година нямаше "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" - не на последно място поради неразбирателства на организаторите с пловдивския кмет, тази есен събитието се завръща под тепетата. 14-ото му издание ще продължи три дни и ще представи 130 събития в 75 пространства. 

Мотото на тазгодишната проява е "Общо място". Коя и каква е нашата идентичност, пазим ли и как семейната памет, смеем ли да преминаваме личните си граници и кога - това са основните въпроси, които програмата на фестивала ще изследва през 2019 г. Много от акцентите този септември са създадени специално за събитието и формират кураторската му програма, съставена от Владия Михайлова (галерия "Васка Емануилова" при СГХГ). 

Част от тях ще влязат през "задния вход" на Стария град, разкривайки една по-малко популярна част около Източната порта, други ще запознаят любопитните за съвременно изкуство посетители с работата на обещаващи артисти от Австрия и България или ще отворят отново вратите на детмаг "Снежанка" с изложбата Open Art Files, посветена на историята на съвременното българско изкуство и курирана от Вера Млечевска, куратор и на Българския павилион на 58-ото биенале на изкуствата във Венеция. И трите събития - изложбата "Общо място" в Данчовата къща, къща "Стамболян" и публичното пространство при Източната порта, изложбата с български и австрийски автори и изложбата Open Art Files в детмаг "Снежанка", са инициирани, продуцирани и организирани от фондация "Отворени изкуства".

Основна част на нощта по традиция от нейното основаване през 2005 г. ще бъдат пловдивските музеи, галерии и ателиета. В трите вечери ще отворят врати и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове. В "Клуб и музика" културата ще се пренесе в неформална атмосфера, а детската програма, т.нар. Малка НОЩ, ще включва специални събития и много приключения за най-малките посетители на 3-дневния фестивал. Улиците, площадите и градините на Пловдив ще бъдат артистично трансформирани благодарение на Creative Media Lab и визуалния артист, сценограф, художник и видеодизайнер Петко Танчев. 
 

Все още няма коментари

Още

Австрийският културен павилион Fluca гостува на Пловдив

03.07.2019

337
Мъж бе открит мъртъв в дома си

26.06.2019

1378 1
Падна изолацията на санирано преди 6 години училище в Пловдив

26.06.2019

1410 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×