Медия без
политическа реклама

Нийл Йънг призова Тръмп да не използва песните му

Легендарният музикант е сред най-яростните критици на 45-ия американски президент

04 Юли 2020
Снимки EPA/БГНЕС
Президентът и музикантът

Нийл Йънг изрази в Туитър неодобрението си, че американският президент използва негови песни, съобщи музикалното издание NME. Преди вчерашната реч на Тръмп пред монумента Маунт Ръшмор в навечерието на националния празник на САЩ, от високоговорителите се чуха три песни на легендарния музикант  – "Rockin’ in the Free World", "Like a Hurricane" и "Cowgirl in the Sand". 

Това не е първият случай, в който Йънг недоволства публично от налаганата “връзка” между неговата музика и Тръмп. Преди пет години Тръмп по подобен начин използва "Rockin’ in the Free World", за да отбележи старта на кандидатпрезидентската си кампания. Почти веднага представители на Йънг убликуваха изявление: „Доналд Тръмп не е бил упълномощен да използва "Rockin’ in the Free World". Нийл Йънг, гражданин на Канада, е привърженик на Бърни Сандърс за президент на Съединените американски щати".

Съвсем наскоро Йънг сподели редица протестни песни от цялата си кариера, като част от шестия епизод на поредицата си домашни концерти Fireside Sessions. Епизодът включваше собствената му песен "Lookin’ For A Leader" ("В търсене на лидер") с актуализиран текст, в който критикува Доналд Тръмп и реакцията му към последните протести на Black Lives Matter.

Нийл Йънг никога не е криел, че не харесва сегашния президент на САЩ, но след като в края на януари стана официално американски гражданин, удвои обвиненията си. През февруари той дори написа отворено писмо до Доналд Тръмп: "Вие сте позор за моята страна - пише Йънг в дългото, гневно отворено писмо до Тръмп на уебсайта си. - Безмисленото унищожаване на споделените ни природни ресурси, околната среда и отношенията ни с приятели по света е непростимо…  Първият ни черен президент беше по-добър човек от вас".

Използването на песента му "Rockin’ in the Free World" на митингите на Тръмп е особено дразнещо за Йънг. Музикантът многократно е призовавал президента прекрати тази практика, но смята, че няма законни средства да го принуди. „Всеки път, когато Rockin’ in the Free World или някоя от моите песни звучи на вашите митинги - казва Нийл Йънг - се надявам да чуете моя глас. Не забравяйте, че това е гласът на плащащ данъците си гражданин на САЩ, който не ви подкрепя. Аз."

В началото на юни Йънг написа отворено писмо и до феновете си, в което подкрепя движението Black Lives Matter, в което казва: „Въпреки че смятам, че нашият президент за отговорен за много от тези тревоги, които изпитваме днес - защото той разпалва пламъците и се опитва  да ни настройва един срещу друг,поради политическите си причини - аз съм благодарен, че всички защитаваме заедно това, в което вярваме, и мисля, че ще така ще станем по-добра страна.

В крайна сметка той е просто слаб лидер, който строи стени около къщата ни.  Вярвам, че скоро ще остане без власт и му пожелавам най-доброто в следващия му живот. Този жалък човек няма да разруши американската мечта“.

Дали от юридическа гледна точка Тръмп има право да озвучава политическите си  мероприятия  с песните на Нийл Йънг, без разрешението на техния автор, е спорен въпрос, на който различни юристи дават различни отговори. „Ролинг Стоунс“ например са убедени, че могат да осъдят президента за неправомерно използване. Но от морална гледна точка изборът на музика е от лагера на Тръмп е странен. Това е все едно БСП да озвучава предизборните митинги и конгресите си с „Последен валс“, „Времето е наше“ или „Комунизмът си отива“.

Наскоро Доналд Тръмп стана и герой в съвсем (не)уместно използване на песен - по време на посещение в завод,  при което президентът беше единственият човек без маска, в халето, пълно с работници, звучеше Live and Let Die („Живей, а другите да умрат“) на Пол Маккартни от едноименния филм за Джеймс Бонд.

 

***

Нийл Йънг издаде своя 40-и студиен албум ‘Homegrown’ на 19 юни. Той се състои от песни, записани преди 45 г., които по лични причини музикантът е запазил досега неиздадени. NME му даде петзвездна оценка и го описа като “блестящ диамант, чието разкриване напълно си струва”.
 

Ключови думи:

Доналд Тръмп, Нийл Йънг

Още по темата