Медия без
политическа реклама

„Нирвана“ с Радина и Деян грабна 4 фестивални отличия

Двамата бяха избрани за най-добри актьор и актриса на Националния форум на малките театрални форми във Враца

22 Май 2022
Деян Донков и Радина Кърджилова като Яворов и Лора в "Нирвана".
Яна Лозева
Деян Донков и Радина Кърджилова като Яворов и Лора в "Нирвана".

Спектакълът „Нирвана“ на Театър 199 е големият победител в 32-рото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца, съобщиха организаторите на събитието. Представлението по пиесата на драматурга Константин Илиев получи 4 от присъдените общо 8 награди на форума: за най-добра режисура на Стилиян Петров, за най-добри женска и мъжка роля – сътветно на Радина Кърджилова и Деян Донков, които са в образите на Лора и Яворов в постановката, и за сценографията на Никола Тороманов, която сякаш въвежда зрителя в дома на двойката във фаталната нощ на 30 ноември 1913-а.

Журито в състав театроведите Ина Божидарова, Светла Бенова и Ина Шкарова връчи още 2 отличия за най-добра женска роля: на Емилия Ованесян за  спектакъла „Оркестър Титаник“ на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян, и на Стефка Янорова за спектакъла „По-студено от тук“ на театър „Българска армия“. За мъжка роля наред с Деян Донков бе премиран младият актьор от Врачанския театър Деян Жеков за превъплъщението му в спектакъла „Престъпление и наказание“ по Достоевски. Носител на наградата за костюмография стана Анна Шопова за работата си в „Оркестър Титаник“.

Специалната музикална награда, адресирана към композитора проф. Стефан Драгостинов, получи актьорският състав на Смолянския театър, отново за „Оркестър Титаник“.

Едновременно с фестивала на малките театрални форми в града под връх Околчица се проведе и 10-ият Международен фестивал на НЕТА (New European Theater Action), който снощи раздаде и своите награди. Международното жури с предс,едател Драган Яковлевич (Сърбия) и членове Нико Горшич (Словения) и Веселина Гюлева (България) отличи като цялостна постановка спектакъла „Човекът от Подолск“ на Плевенския театър „Иван Радоев“ с режисьор Васил Василев.

Андрис Булис и Мария Данилюк бяха наградени като блестящ актьорски дует в „Слънчева линия“ от Иван Випираев на продуцентска компания KatlZ Riga от Латвия – спектакъл, за който „Сега“ специално писа. С отличия си тръгнаха още Саша Пилипович за ролята му на Актьора в „Колегата на Мел Гибсън“ на театър Alter Media 21 – Крагуевац (Сърбия), Танкица Стоянова и младите актьори Георги Трайков и Никола Костадинов за ролите им в спектакъла „Умирай мъжки“ на Народен театър „Антон Панов“ – Струмица (Северна Македония). 

Голямата награда „Благой Стефановски“ бе присъдена на актьора Огнян Симеонов за образа на Порфирий Петрович в премиерната поставка „Престъпление и наказание“ на Драматично-куклен театър – Враца, с режисьор Дамян Тенев. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата