facebook
twitter

Култура

НДК ще съкрати 1/3 от персонала си заради кризата

Театър Азарян, клуб „Перото“ и кино „Люмиер Лидл“ запазват дейността си, обещават от управата на дружеството
570
 Илияна Кирилова

Заради понесените големи загуби покрай кризата, НДК ще съкрати щатния си състав с около 30 процента. Това са около 100 от приблизително 300 човека, работещи там.

„В продължение на три месеца от началото на кризата успяхме да съхраним целия си добре подготвен и висококвалифициран екип, но в условията на непрекъсната несигурност това за жалост не е възможно повече”, заявяват от управата на дружеството, което стопанисва НДК.

В официално съобщение те посочват, че приходите им от началото на годината до средата на юни са спаднали с 1 563 205,66 лв. в сравнение със същия период на 2019 г., докато задълженията им към доставчиците на битови и други услуги са останали значителни. В същото време наемателите на НДК не са разплатили 1 220 000 лв. задължения. Загубите от непроведени събития възлизали на още 1 200 000 лв.

„Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“ и кино „Люмиер Лидл“ запазват своята дейност и ще продължават да се развиват като съществена част от културното портфолио на НДК”, обещават от управата.

Като примери за културни институции, изпаднали в тежко положение, от НДК посочват затворените театри на Бродуей, обявения фалит от Цирк дьо солей и др. „На този фон НДК постоянно търси начини да преодолее трудната ситуация и в тези условия реализираме вече и първите си събития на закрито при намаления капацитет на залите и пълно спазване на противоепидемичните мерки. Засега обаче заявките на организаторите за провеждането на събития на закрито са плахи и несигурни”, констатират от дружеството.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И Германия налага PCR тест за българи от рискови региони

07.08.2020

233
Заразените по света надминаха 19 млн., а в Индия - 2 млн.

07.08.2020

451 3
Последно - Швеция ли сме или Италия?

06.08.2020

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

7176 13

Коментари

ppipi7766

Какво ли става с гордостта на Боко - Арена Армеец?

Една такава Арена е на път да се излюпи и в Бургас, ще бъде феерично рязането на лентата ѝ да съвпадне със затврянето.

Влез или се регистрирай за да коментираш