Медия без
политическа реклама

Найден Тодоров освободи директора на НФ "Култура"

Смяната на Сава Драгунчев е първото му решение като служебен министър (за втори път)

15 Апр. 2024
Найден Тодоров
снимка: Руди Бежев
Найден Тодоров

Първото решение на Найден Тодоров след второто му встъпване в длъжност като служебен министър на културата бе да уволни изпълнителния директор на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев. Той го е уведомил в петък, 12 април, на редовно заседание на Управителния съвет на фонда. Драгунчев е освободен от поста си по силата на Заповед № РД 12-167, съобщиха от Министерството в своя официален профил във Фейсбук.

Изпълнителният директор е уведомен, че може да получи заповедта и книжата към нея в 7-дневен срок.

Още преди месец, на своето първо заседание от 11 март 2024 г., Управителният съвет взе решение за избор на временно изпълняващ длъжността – Диана Димитрова. Очаква се новият директор да поеме длъжността до провеждането на конкурс, съгласно чл. 29, ал. 1 от Закона за закрила и развитие на културата, който влиза в сила от 01.09.2024 г.

Актьорът и преподавател в НАТФИЗ Сава Драгунчев пое НФ "Култура" през лятото на 2022 г.

Въпреки че министърът на културата и неговите заместници са в оставка, промените в Национален фонд "Култура" продължават. След оставките в НФК, които бяха подадени преди няколко месеца, ще бъде обявен открит публичен конкурс за длъжността изпълнителен директор на НФК.

В неговото управление на Фонда имаше много спорни моменти, а ескалацията бе в края на 2023 г., когато над двеста души от независимият сектор изпратиха петиция до тогавашния министър на културата Кръстю Кръстев, Парламентарната комисия по култура и медии, министър-председателя акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

"Повод за нашата тревожност дава поведението на административното ръководство на Национален фонд "Култура" и основно на неговите директор (актьорът Сава Драгунчев - б.р.) и юридически консултант. Свидетели сме на грубо погазване на основни морални ценности, злоупотреба със служебно положение с цел дискредитиране и всяване на страх сред културните организации и артистите, изнасяне на невярна информация в обществени медии, въвеждане на дискриминационни правила за допустимост в програмите на фонда", казваше тяхното писмо под наслов "Културата е в опасност!". 

Повод за острата позиция бе дело, което НФ "Култура" заведе към една творческа организация – "36 маймуни". Фондът изиска връщане на сумата по два проекта, възлизаща на обща стойност 182 085 лв. и лихви в размер на 3985 лв. Обвинението към артистите е, че не е била упомената подкрепата на фонда в няколко публикации в медиите и социалните мрежи, като голяма част от въпросните публикации дори не са на самата организация. Другото обвинение е, че има неизпълнение на съдържателната част от проект, състоящо се в представяне на една от продукциите в РЦСИ "Топлоцентрала", наречен от директора на НФК Сава Драгунчев "тесен котериен кръг". 

В неделя Найден Тодоров даде първото си "министерско" интервю пред Лора Крумова от Нова тв, в което заяви, че главната му цел в администрацията на културата е "да няма сътресения". 

"Не съм човек, който обича да прави смени, преди да се запознава с хората. Наложи се да освободя изпълнителния директор на фонд "Култура", това бе процес, който бе стартиран и аз го завърших. Наложи се, защото фонд "Култура" се оказа в ситуация да има избран нов директор, а старият още да не е освободен“, коментира промените министър Тодоров. Той обясни, че работата на целия независим сектор зависи от работата на НФ "Култура", което е наложило и промяната в управлението.

На въпрос дали възнамерява да прави "бързи ревизии" в Министерството на културата министър Найден Тодоров обясни, че вече е прегледал какво се случва в институцията и не смята, че липсва каквото и да било в момента. Допълни, че е запознат с работата на предшественика си Кръстю Кръстев. "Когато той дойде преди около 10 месеца, каза, че иска да успокои системата, мисля, че той се справи в някаква сериозна степен с тази своя задача. Не бива да забравяме също, че по негово време се случи увеличаването на бюджета за култура", подчерта министър Тодоров, който извън министерските си задължения е директор и главен диригент на Софийската филхармония.

За пръв път той бе министър на културата в служебно правителства на Румен Радев в периода февруари-юни 2023 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата