Медия без
политическа реклама

Намериха се 18 милиона лева за сценичните изкуства

Отпуснатите средства са за преодоляване на последиците от пандемията, инфлацията и скока на енергийните разходи

09 Ноем. 2022
БГНЕС
Министър Велислав Минеков изтъкна, че е намерил Министерството на културата в критично състояние.

18 милиона лева по бюджета на Министерството на културата, с които ще бъдат подпомогнати 51 държавни културни института в сферата на сценичните изкуства, осигури правителството днес. Средствата се предоставят за преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка, заради която те бяха поставени в критична ситуация, обясни министърът на културата проф. Велислав Минеков след редовното заседание на кабинета. С отпуснатото финансиране ще се осигурят възнагражденията на артистите и служителите, както и дължимите осигуровки за периода от септември до декември 2022 г.

„Търпим щети не само заради пандемията, която мина през нас. Вследствие на високия процент на инфлацията, на по-големите енергийни и материални разходи, всички тези институти бяха обречени и можеше да се стигне до затваряне на врати дори до края на месеца”, отбеляза министър Минеков.

Той изтъкна, че при повторното си встъпване в длъжност е намерил Министерството на културата в критично състояние. „На 3 август поисках бюджетна справка и в капиталови разходи вместо 90 милиона лева бяха заделени само 55 милиона лева, от които бяха разходвани 0%. Това не се е случвало в историята на министерството“, коментира проф. Минеков.

По думите му, може да се говори за нулева година при теренните археологически проучвания. „За реализирането им подписвам от септември месец, в началото на ноември – също…  В БАН съвестно продължават работа с отпуснатите средства и имам обещание, че ще се работи дори до декември. Надяваме се на добър сезон“, все пак добави той. Средства за консервация и реставрация също стоят недокоснати – няма нито една обществена поръчка през първите 7 месеца на годината в тази насока, няма и нито един договор за същия период. „Нямам обяснение за случилото се, това е тежък удар по отношение на бюджета на министерството“, подчерта проф. Велислав Минеков, тъй като неизползваните средства трябва да се върнат към държавния бюджет.

 

 

Още по темата