Медия без
политическа реклама

Мистерията с монолитите продължава

След щата Юта и Румъния, трети загадъчен обект се появи в Калифорния

04 Дек. 2020
Първият подобен монолит се появи през ноември в Юта, САЩ.
Снимка: Уикипедия
Първият подобен монолит се появи през ноември в Юта, САЩ.

Нов мистериозен монолит, трети поред след тези в щата Юта и Румъния, се появи на планетата. Този път той е в Калифорния, на върха на планината Пайн, съобщава британският в. "Гардиън". Първата подобна находка се появи преди около две седмици в пустинята Юта в САЩ, разпалвайки въображението на хората по света, преди да бъде премахната тайно. 

Медиите в близкия град Атаксадеро първи съобщиха за новия монолит, след което десетки туристи се стекоха, за видят тайнствения обект. Тристранният обелиск е направен от неръждаема стомана, висок е повече от 3 метра и е широк 45 сантиметра. Обектът е заварен на всеки ъгъл с нитове, прикрепящи страничните панели към вероятно стоманена рамка вътре.

"За разлика от събрата си от Юта, който беше здраво монтиран в скалите, където беше открит, монолитът от Аскадеро е малко разклатен и е възможно да бъде изваден", пише вестник "Аскадеро Нюз".

Монолитът в Юта беше забелязан за първи път на 18 ноември от държавни служители с хеликоптери, помагащи на биолозите от дивата природа да преброяват овцете от въздуха. Лъскавият триъгълен стълб, който излизаше на около 3,5 метра от червените скали в южната част на Юта и очевидно бе изработен от неръждаема стомана, бързо привлече стотици любопитни зрители към своето местоположение, а славата му се разпространи по целия свят.

Мнозина отбелязаха сходството на обекта със странните извънземни монолити, предизвикали огромни скокове в човешкия прогрес в класическия научно-фантастичен филм на Кубрик „2001: Космическа одисея“, създаден по романа на Артър Кларк. Други отбелязаха откритието като знаково през бурната година, в която светът беше обхванат от пандемията COVID-19, и оптимистично спекулираха, че може да има изцяло различна функция. „Това е бутон за „изтриване“ на 2020 г. Може ли някой да го натисне бързо?“, пошегува се потребител на Инстаграм. Някои наблюдатели забелязаха прилика на обекта с авангардното изкуство на Джон МакКракън, американски художник, живял известно време в близкия щат Ню Мексико и починал през 2011 г.

Откъде са дошли обектите, остава загадка. Не е съвсем ясна и самоличността на премахналите го - очевидци заснеха миналия петък вечерта група от четирима мъже, които според съобщенията са "тръгнали с парчета от него", като един от тях е казал: "Не оставяйте следи", според "Ню Йорк Таймс".

Монолитът от Аскадеро не е първото копие на оригинала в Юта. На фона на нарастващото международно внимание към мистерията, подобна структура се появи и в планините на Румъния. Изображения на четириметровия метален предмет бяха публикувани първоначално от местните медии в района на град Нямц. Но подобно на първообраза си, и този тайнствен монолит изчезна на 30 ноември, също толкова мистериозно, колкото се появи. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата