Медия без
политическа реклама

Милко Божков кани зрителя да "дорисува" картините му

Известният художник открива изложба живопис в три зали на "Шипка" 6

16 Апр. 2024
СБХ
Картината намира своя окончателен вариант в очите на зрителя, убеден е художникът.

Изложба живопис на известния художник Милко Божков отваря врати на 18 април в цели три зали на галерията на СБХ на столичната улица „Шипка“ 6 – 1А, 1В и 1С. Вернисажът за откриването е в четвъртък от 17.00 до 19.00 часа, а творбите ще могат да бъдат разгледани до 24 май.

Авторът е нарекъл експозицията си P.S. „Картината намира смисъла си след това – в очите на зрителя“, казва Милко Божков по повод на създадените от него абстрактни композиции. Защото именно зрителите са тези, които post scriptum, след подписа на художника, ще завършат творбите със своите усещания, разбиране и смисъл.

„Мисля, че винаги в изкуството си Милко Божков е изобразявал местата и състоянията, които са му носили хармония и в които се е чувствал щастлив. От самото начало той визуализира представата си – осъзната или интуитивна, конкретизирана или абстрактна – за своята лична Аркадия (с това име са назовани немалко негови картини и графики)... Изкуство, в което с удивителна мъдрост той смесва, съпоставя и интерпретира времена, култури, естетически, морални и философски категории“, коментира изкуствоведът Румен Серафимов. И оставя дискретен пътеводител за наблюдаващия, който ще тръгне по стъпките на художника в изградения от него абстрактен и магичен свят в P.S.

Милко Божков е роден през 1953 г. в с. Ресен близо до Велико Търново. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1978-а – живопис в Художествената академия, в класа на проф. Добри Добрев. Установява се във Варна и е един от художниците от фабрика „Вулкан“ – една същинска фабрика за изкуство. От години ателието му е в търновското село Стефан Стамболово.

Милко Божков е автор на повече от 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Има над 150 участия в групови изложби и биеналета на живописта и графиката в България, САЩ, Мексико, Венецуела, Бразилия, Япония, Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Холандия, Русия и др. Негови произведения са в колекциите на Националната галерия – София, Конгресната библиотека – Вашингтон, Музея на изкуствата – Портланд, САЩ, Националната библиотека на Франция, Галерията на префектура Канагава, Япония, Музея за съвременно изкуство – Шчечин, Полша, Музей „Нелимарка“ – Алаярви, Финландия, колекция за съвременно изкуство „Петер Лудвиг“ – Аахен, колекция „Юго Вутен“, Белгия, Чешката национална галерия, Музея на малкия формат – Бонсекур, Белгия, колекция Светлин Русев – Плевен, Национална художествена галерия – Прага, и др.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?