Медия без
политическа реклама

Мария Бакалова ще участва в наградите "Аскеер"

22 Май 2021
EPA/BGNES
Фондация "А'Аскеер" е единствената културна институция у нас, която уважи световното постижение на Мария Бакалова.

Номинираната за "Оскар" българска актриса Мария Бакалова ще се включи утре вечер в церемонията по раздаването на театралните награди "Аскеер". Звездата от "Борат 2" няма да пристигне на живо в театър "Българска армия", а ще се включи с видеовръзка. Тя ще обяви името на победителя в категорията "Изгряваща звезда" - каквато на световния небосклон е самата Мария. 

Фондация "А'Аскеер" е единствената българска институция в сферата на театъра и киното, която уважи постижението на Бакалова и ѝ присъди специална статуетка за нейната роля като посланик на българското актьорско майсторство по света. Тя ѝ  бе изпратена в навечерието на наградите "Оскар" заедно с трогателно писмо.

Церемонията по връчване на театралните награди "Аскеер" е утре вечер от 20:40 ч. Една от наградите в 30-ото юбилейно издание ще връчи и писателят Георги Господинов.

Тази година обект на внимание бяха 78 представления, 62 от които са реализирани в София. "Аскеер" за цялостен принос през 2021-ва получават писателят и драматург Стефан Цанев, режисьорът Красимир Спасов и актьорът Стефан Мавродиев. Цанев обаче е и сред фаворитите за състезателните категории със своята нова пиеса "Плач на ангел" - играна на сцената на Народния театър, тя се състезава за най-добра драматургия, режисура (на Стоян Радев) и водеща мъжка роля на Христо Мутафчиев.

С най-много номинации за "Аскеер" - шест, е "Завръщане у дома" под режисурата на Явор Гърдев, поставена в "Зад канала" по текст на Харолд Пинтър. Сред фаворитите е и "Боклук" на Елена Телбис в Театър "199" (реж. Ивайло Христов).

Още по темата