Медия без
политическа реклама

М. Пейков: Г. Господинов ще бъде най-блестящият посланик на страната ни

Патриотизмът не е истерия; той е спокойствие и съхраняване на личното достойнство, заяви депутатът от ПП-ДБ

Манол Пейков
БГНЕС
Манол Пейков

"Георги Господинов ще бъде най-добрият, най-блестящият посланик на страната ни, хилядократно по-популярен и по-влиятелен от всички български политици и дипломати взети заедно", заяви в декларация от парламентарната трибуна депутатът от ПП-ДБ и издател на творчеството на Господинов Манол Пейков.

"В следващите няколко месеца "Времеубежище" на Господинов ще заема лично, специално отделено за целта място в десетки хиляди книжарници на петте континента", каза Пейков. "Хората по цял свят ще се смеят и ще страдат с неговите герои, а когато се спомене магическото име "България", прочелите и харесалите книгите на Георги Господинов ще изпитват внезапна топлота, защото вместо с обичайните клишета, тиражирани на Запад по отношение на източноевропейците – наркотрафик, проституция, каналджийство, евтина работна ръка – те ще свързват страната ни с героите, идеите, думите и образите, прочетени в книгите на Господинов и загнездени в ума и сърцето им.Изкуството и културата са меката сила на един народ. Те прокарват пътища там, където оръжията и парите не могат", заяви Пейков. 

В декларацията издателят засегна и проблемите на българската култура като заплатите на оркестрантите БНР, които са "колкото на чистачките в коридорите на БНР", липсата на независим център на книгата у нас, който да подкрепя издаването и промотирането на българската литература зад граница, лошата организация на българските участия по световните книжни изложения, както и остарелия библиотечен фонд. 

"Патриотизмът, колеги, не е истерия; той е спокойствие и съхраняване на личното достойнство – както твоето собствено, така и на отсрещния. Да си патриот не означава да си татуираш Ботев и Левски на прасеца и да псуваш кръшно съперника от някоя съседна на нас страна по време на приятелски футболен мач .Патриотизмът, приятели, е любов, а не агресия", заяви Пейков. И допълни, че ако искаме да заемем място сред семейството на европейските народи, трябва да спрем да се обграждаме "с бодливата тел на ксенофобията". 

Георги Господинов и неговият роман „Времеубежище“ спечелиха тазгодишната международна награда за литература „Букър“. Победата на българския писател – първия наш сънародник, влязъл във „великолепната шесторка“ на номинираните за отличието, бе обявена в 23. ч.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата