Медия без
политическа реклама

Лондон, Ливърпул и Манчестър се състезават за „Евровизия 2023“

Градът домакин на конкурса ще бъде определен в близките месеци

26 Юли 2022
Залата на Олимпийския дворец в Торино, където се проведе конкурсът "Евровизия 2022".
ЕРА/БГНЕС
Залата на Олимпийския дворец в Торино, където се проведе конкурсът "Евровизия 2022".

Лондон, Ливърпул и Манчестър са сред градовете претенденти с най-много шансове за домакинството на песенния конкурс „Евровизия 2023“, след като вчера бе окончателно решено, че следващото му издание ще се състои във Великобритания. Това съобщи Европейският съюз за радио и телевизия EBU на официалния сайт на организацията.

Своята готовност да приемат конкурса заявиха общо 16 града на Острова: освен трите споменати, още Абърдийн, Белфаст, Брайтън, Бирмингам, Бристол, Кардиф, Единбург, Глазгоу, Лийдс, Нюкасъл, Нотингам, Шефилд и Улвърхамптън.

Събитието се е провеждало във Великобритания осем пъти: четири пъти в Лондон и по веднъж в Единбург, Брайтън, Харогейт и Бирмингам.

Градовете кандидати трябва да отговарят на определени условия. Сред основните изисквания за предишното издание бяха предоставянето на площ, която да събира поне 10 000 зрители и да се намира в близост до летище и хотели за гостите.

Кой от 16-те британски града ще стане домакин на „Евровизия 2023“ ще се реши в близките месеци.

Междувременно победителите от „Евровизия 2022“ в Торино – участниците в украинската група Kalush Orchestra, коментираха преместването на конкурса, като благодариха на Великобритания за солидарността и подкрепата, съобщи Independent. „Надяваме се, че „Евровизия 2023“ ще има украински колорит и ще прославя нашата прекрасна уникална култура. Ние, на свой ред, ще положим всички усилия, за да съдействаме Украйна да победи, така че следващата година „Евровизия 2024“ да може да се състои в мирна страна“, заяви фронтменът на групата Олег Псюк. Домакините от Великобритания и в частност от компанията ВВС, която ще организира и осъществи конкурса, обещаха „да направят това събитие истинско отражение на украинската култура, както и да демонстрират разнообразието на британската музика и творчество“.

 

Още по темата