Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Ла Скала" се оправда за поставянето на "Борис Годунов"

Световноизвестният оперен театър бе атакуван за проруска пропаганда

23 Ноем. 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС
През юни и юли 2023 г. на сцената на "Ла Скала" ще се завърне и оперната прима Анна Нетребко.

Оперният театър "Ла Скала" в Милано е далеч от "пропагандни действия" в услуга на руския президент Владимир Путин, увери днес неговият директор Доминик Майер, цитиран от Франс прес. Изказването му е провокирано от критиките към културната институция заради планираното откриване на сезона с операта "Борис Годунов" на руския композитор Модест Мусоргски (1839-1881) на фона на продължаващата война в Украйна.

Световноизвестният милански оперен театър "Ла Скала" ще открие предстоящия си сезон с руската опера "Борис Годунов". Това заяви директорът Доминик Майер, който пред италианската агенция АНСА се обяви против "лова на вещици", свързан с военната инвазия на Москва в Украйна.

Неотдавна ръководителят на украинското консулство в Милано Андрий Картиш призова "Ла Скала" да преосмисли програмата си за традиционната откриваща вечер на 7 декември, с която се дава началото на новия театрален сезон, поради опасения от "пропагандни действия" в услуга на руския президент.

"Не сме апологети на никого, особено на Путин, това е нелепо", заяви Майер на пресконференция по повод предстоящото представление на операта по едноименната творба на Александър Пушкин. Картиш "прави грешка като напада приятели. Ние сме показали нашето приятелство, организирахме голям концерт в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна, на който бяха събрани 400 000 евро", коментира директорът. Той припомни, че "Ла Скала" също така е приела деца от танцовото училище в Киев и е осигурила настаняване на техните родители.

"Поставяме опера - шедьовър в историята на изкуството и тези, които се съмняват в проекта, може би трябва първо да прочетат нейното либрето", добави Майер. Той напомни, че идеята за поставяне на руската опера е на три години, далеч преди началото на войната в Украйна. "По този начин те ще видят какво се случва с диктаторите в тази опера, която носи послание за всяка диктатура", каза още директорът. Още през юни, когато бе обявена предстоящата програма на "Ла Скала" за сезон 2022/23, Майер коментира: "Аз съм против лова на вещици, против канселирането на руски творци, и когато чета Пушкин, не се крия",

"Ла Скала" беше критикувана и за ангажирането на руски оперни изпълнители в спектакъла. Доминик Мейер подчерта, че басът Илдар Абдразаков и сопраното Ана Денисова, на която предстои и рецитал в "Ла Скала" през март догодина, "са хора на изкуството, а не политически фигури".

За разлика от тях, известният руски диригент Валерий Гергиев, който е близък до Владимир Путин, е "голям виртуоз, но и политическа фигура", даде пример директорът. "Ла Скала" беше първата световноизвестна оперна институция, която отстрани Гергиев от своята сцена. Той трябваше да дирижира "Дама пика" на Чайковски в началото на март, броени дни след началото на войната. След като музикантът отказа да се дистанцира от политиката на Москва и да осъди инвазията й в Украйна, миланският оперен театър отмени ангажимента му. 

Миланският театър "Ла Скала" изисква руският диригент Валери Гергиев да призове за мирно разрешаване на ситуацията около Украйна — в противен случай заплашва да го отстрани от сцената.

През юни и юли догодина на сцената на "Ла Скала"  ще се завърне и руската оперна прима Анна Нетребко, която в първите месеци след войната също бе нежелана на световната сцена, но после успя да поизчисти имиджа си и да си върне ангажиментите в Европа (само в нюйоркската опера "Метрополитън" не я искат). Тя ще пее в "Макбет".

Още по темата