Медия без
политическа реклама

Културните дейци излизат отново на протест на Никулден

Те настояват за законови промени, гарантиращи увеличаване на всички доходи в сектора

29 Ноем. 2023
Новият протест на творците ще се проведе под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще".
Фейсбук профил на САБ
Новият протест на творците ще се проведе под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще".

Културните дейци излизат навръх Никулден, 6 декември, отново на протест, който ще стартира в 12.00 ч. пред Министерството на културата. Това съобщиха от Съюза на артистите в България в своя профил във Фейсбук. Организатори на протестната акция под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще", наред със САБ, са Съюзът на българските музикални и танцови дейци заедно с Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ и Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

"След протестите на 1 ноември 2023 година в национален ефир министърът на финансите обеща повишение на бюджета за култура с 50 процента. Няколко дни по-късно това се оказа поредната лъжа. Този бюджет е само видимата част от айсберга, в който нашето общество е напът да катастрофира", казва се в обръщението на културните дейци.

"Години наред ние – творците от сценичните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна", напомнят те.

И тъй като политиците и финансистите вярват основно на цифри, обясняват организаторите, те излагат ситуацията на "техния език": а именно – заплатите в сектора са много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната. "Водени от убеждението, че правото на култура е основно човешко право, така както и правото на достойнство, ние заявяваме категорично, че порочният цикъл от неадекватни политики, свързани със системно недофинансиране на културата в България, трябва незабавно да бъде прекъснат", настояват творците и синдикалистите в сектора.

Организаторите на протеста формулират три основни искания към управляващите. На първо място – да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в специална точка от Правителствената програма. На второ място – осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора. Като трето свое изискване протестиращите посочват ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри, фолклорни ансамбли и общинските театри и по-конкретно – гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.

С мисията за постигане на тези си искания хората от сферата на културата ще протестират отново на 6 декември, след като в Деня на будителите 1 ноември излязоха на протест срещу ниското заплащане в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, националната филмотека и други културни институти. 

Преди седмица председателят на САБ Христо Мутафчиев изрази благодарност към министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и нейния екип за взетото след дълги, но конструктивни преговори решение за увеличаване на бройките на ангажираните по програмата за временна заетост "Мелпомена" с още 30 в проекта за бюджет за 2024 г. И тогава обаче Мутафчиев подчерта, че диалогът трябва да продължи, за да може през следващата година най-сетне да се постигне повишаване на праговете на възнагражденията в сектора – "задача, която ежедневно стои пред нас като организация".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата