Медия без
политическа реклама

Култовото яке на Том Круз от "Топ Гън" вбеси Китай

04 Юни 2022
36 години по-късно Том Круз носи същото яке, като в оригинала.
снимка: Paramount
36 години по-късно Том Круз носи същото яке, като в оригинала.

В продължението на "Топ Гън" Том Круз действа на широка геополитическа нога: той не просто преследва вражески изтребители в небето, но вбесява и Китай - при това съвсем наистина. Във "Топ Гън: Маверик" 59-годишният актьор носи същото яке тип "бомбър", което стана култово след първия филм през 1986 г. То обаче е украсено със знамето на Тайван, което действа на властите в Китай като червено на бик. (Правителството смята Тайван за част от Китай, а Тайван не смята така.) 

Флагът обаче липсваше в първия трейлър на филма, разпространен още през 2019 г. Тогава мнозина си помислиха, че това се прави, за да задоволи китайската цензура и да осигури разпространение на "Топ Гън: Маверик" на най-големия (вече) филмов пазар в света. Една от възможните причини за "корекцията" на дрехата бе инвестицията на китайския технологичен гигант Tencent Holding, който трябваше да бъде копродуцент на филма заедно с "Парамаунт". Продукцията се забави с две години заради пандемията от коронавирус, Tencent оттегли участието си, а знамето на Тайван - и това на Япония - отново заеха мястото си върху коженото пилотско яке. Двете нашивки отбелязват боеве, в които е участвал бащата на героя Пийт "Маверик" Мичъл като военен пилот в Япония и Тайван през 1963-1964 г. 

"Директорите на Tencent се оттеглиха от участие в 170-милионната продукция заради тревогата, че китайската комунистическа партия може да се разгневи от връзките на компанията с филм, възхваляващ американските военни", коментира Ерик Шварцел в "Уолстрийт джърнъл". 

Китай може да не е доволен, но реакцията в независим Тайван не закъсня - по време на премиерната прожекция на "Топ Гън: Маверик" в Тайпе публиката е избухнала в аплодисменти, след като видяла знамето върху якето на Том Круз на екрана, пишат местни медии. 

Холивуд има дълга традиция на съобразяване с китайската цензура - премахвайки определени кадри или диалози и дори пренаписвайки цели епизоди от блокбастърите си, за да си осигури допълнителна печалба от необятния китайски пазар. В случая обаче решението е друго. Разпространение в Китай не е планирано, "Топ Гън: Маверик" триумфира в боксофиса и без помощта на китайската публика. За по-малко от седмица филмът спечели 390 милиона долара от световния пазар, превръщайки се в една от най-доходоносните премиери от началото на пандемията досега. 

Хо Сиу Бън, филмов критик, базиран в Хонконг, каза пред VICE World News: "Това е безпрецедентно. Големите филмови студия никога не са се срамували да се поддават на китайския пазар". В последните години китайската цензура стана особено нагла. Достатъчно е да видим какво поискаха цензорите от Sony, за да покажат "Спайдърмен: Няма път към дома": да бъде премахната сцена, в която "участва" символът на САЩ - Статуята на свободата. По случайност тази сцена е ключова за кулминацията и развръзката на филма. Абсурдното искане, разбира се, бе повод студиото да каже "не" и "Спайдърмен" стана шестия най-доходоносен филм в историята на киното и без юаните на китайските зрители - което показа, че азиатският пазар не е чак толкова жизненоважен за киноиндустрията, особено когато наоколо не върлува смъртоносен китайски вирус.

А китайците пак ще гледат "Топ Гън: Маверик", заключава "Вашингтон пост", но под форма на пиратски самиздат. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата