Медия без
политическа реклама

Комиците обсъдиха спешно коронавируса на Тръмп

Как хората, които постоянно се шегуват с президента, отразиха заболяването му

03 Окт. 2020
Снимки Уикипедия
Стивън Колбер, Джими Фалън, Джими Кимъл и Тревър Ноа

Диагнозата COVID-19 на президента Тръмп стана топ тема и на големите комедийни шоута в петък вечерта. Най-популярните водещи пожелаха на президента бързо възстановяване, но не можаха да устоят и да не пуснат по няколко шеги за неговата работа с пандемията.

Джими Кимъл и Джими Фалън по ABC започнаха своите откриващите си монолози, обсъждайки положителните тестове на президента и първата дама Мелания Тръмп, докато другите двама трябваше да излязат на екран в почивните си дни, за да реагират на голямата новина. 

Стивън Колбер, който в петък нямаше планиран епизод на "Късното шоу" по CBS, събра екипа веднага след обявяването на диагнозата. Домакинът на  Daily show Тревър Ноа, който се появява от понеделник до четвъртък в Comedy Central, направи кратко видео по темата.

Ето и извадки от коментарите на водещите, които обикновено скъсват Доналд Тръмп от подигравки:


Стивън Колбер: „Това е сериозен момент“

Колбер обясни, че е решил да направи извънреден епизод поради новината за диагнозата на Тръмп.  Той беше поканил двама подходящи гости, главният медицински кореспондент на CBS д-р Джон ЛаПук и дългогодишният политически репортер Джон Дикерсън.

Колбер, чест критик на Тръмп, се опита да отдели здравето на първото семейство от необходимостта да защити  президентството от поведението на самия Тръмп. "Говорете каквото искате за президента - и аз го правя - но това е сериозен момент за нашата нация. И всички ние пожелаваме на президента и първата дама на Съединените щати бързо и пълно възстановяване", каза той.

След подробно описание на пътуването с хеликоптер на Тръмп до медицинския център „Уолтър Рийд“, Колбърт обсъди важността на защитата на президенското здраве, като пусна и  няколко стрели, насочени към самия Тръмп. „Наистина мисля, че за всички нас е важно  да отделим човека от институцията. И се надявам на 3 ноември  да го направим буквално“, каза Колбърт.  „Но засега съм притеснен, дори развълнуван, когато виждам как отвеждат президента на САЩ в болница“.

„За да обобщим - продължи той - главнокомандващият на най-мощната нация на Земята се е разболял от вирус, който е завладял целия свят. Това стана, след като прекара последните няколко месеца в митинги, подигравки д хората, които носят маски и като цяло действа  сякаш е непобедим, въпреки че е 74-годишен мъж с предразположения“. 

Той отбеляза, че кандидатът  Джо Байдън е пожелал на Тръмп бързо възстановяване.  "Това е елегантна реакция", каза Колбърт.  "Но нека не забравяме: Байдън се нуждае от Тръмп. Искам да кажа, че на следващия дебат Джо няма да може да се прекъсва сам."

 

Джими Кимъл: „Белият дом сега е като летен лагер с въшки“

Водещият на "Джими Кимъл на живо!" се прицели първо в привързаността на президента към Макдоналдс.  "Близки хора казват, че президентът изглежда е бил летаргичен през последните няколко дни. Те се притесниха вчера сутринта, когато той не усетил  миризма на своя McGriddle."

Кимел посочи, че възрастта и теглото на Тръмп го излагат на по-висок риск.  „За щастие запхарата в тази категория има Obamacare“, каза той за президента, който иска от Върховния съд да се отърве от Закона за достъп до медицинска помощ. 

„Никой разумен човек не иска някой да се разболее от тази болест, но не можем да пренебрегнем факта, че Тръмп отново и отново се подиграва на Джо Байдън, че е носел маска“, каза той, преди да покаже монтаж от кадри, в които  с  президентът прави точно това.

„Ха, ха, ха“, имитира  фалшив смях  Кимъл.  "Ето какво - маските ни предпазват от коронавируса. Те ни предпазват от получаването и разпространяването му. Това е факт. Ако всички носеха маска, може вече да бяхме приключили с това. Но този президент смята, че не изглежда  добре с маска, така че сега има вируса и жена му го има и всеки служител, който може да е влязъл в контакт с президента, е изложен на риск. По принцип Белият дом сега е като летен лагер с въшки. "

Комикът завърши със съчувствено послание, а след това и с шега за вицепрезидента Майк Пенс, който евентуално би наследил президента. „Надяваме се, че президентът ще се оправи", каза той, преди да представи видеото от петък, в което Тръмп казва, че отива в болницата, "за да се увери, че нещата ще се получат".

Преводът на Кимъл: „С други думи, Пенс, по-добре веднага се разкарай от моя овален кабинет“. 

 

Джими Фалън: За разлика от президентския дебат, се надявам хората да се поучат от това

Водещият на "The Tonight Show" бе удивен от потока важни новини: "Във всеки друг период от историята това би било най-лудата история за всички времена. През 2020 г. е петък."

Диагнозата на Тръмп го накарала да промени планирания си монолог. "Снощи си легнах, мислейки, че целият монолог тази вечер ще бъде за НАСА, която отменя мисията си да изпрати тоалетна за 23 милиона долара в космоса. Имахме 300 шеги по този въпрос."

Фалън не беше сигурен в искреността на всяко пожелание за бързо възстановяване на Тръмп.  "След като новината излезе, тонове добри пожелания се изсипаха от цялата страна. Някои демократи дори наистина имаха предвид това, което казаха."

След като разкъса на парчета предизборния дебат от вторник, водещият посочи и какво означава фактът,  че президентът е заразен с коронавирус: "За разлика от президентския дебат, надявам се хората да се поучат от това," каза той.  "Ако най-мощният и защитен човек на Земята може да получи COVID-19, всеки може", каза той.  "А никой не трябва да страда от този ужасен вирус."

 

Тревър Ноа: 'Носете маски!'

"The Daily Show с Тревър Ноа“ не излъчва епизоди в петък, но водещият направи  кратко видео, което включваше силно послание за маските, както и някои размисли  за това как Тръмп дезинформира обществеността и се противопоставя на правилата за безопасност, свързани с вируса.

 „Като комик няма да лъжа, първият ми инстинкт беше да се шегувам“, каза Ноа.  "Вицове за това как 74-годишен мъж, който не яде зеленчуци и яде прекалено много месо, е буквално типът, който Коронавирусът поставя в профила си за запознанства. Исках също да се шегувам с това как д-р Фаучи от Белият дом в момента предписва на Тръмп инжекции с белина и бутилки с "аз нали ти казах“. 

Тогава Ноа стигна до основната си теза.  "Хора, коронавирусът не се интересува от вашата политика. Не го интересува дали вярвате в него или не. Това, което го интересува, е дали носите маска. И не, не казвам, че маската  ви прави неуязвим, но ако намалява шанса да се заразим, защо да не опитаме?

Ноа завърши със спешна инструкция: "Носете маска!"