Quantcast
Кирил Серебренников осъди "убийството" на бившия си театър | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Кирил Серебренников осъди "убийството" на бившия си театър

Режисьорът в изгнание заклейми смяната на ръководството на авангардната сцена в Москва
443
 ЕПА/БГНЕС
Кирил Серебренников

Руският режисьор и драматург Кирил Серебренников оповести "убийството" на бившия си театър. Центърът "Гогол" бе превърнат от него в средище на авангарда, предаде Франс прес. Между 2012 г. и 2021 г. Серебренников, който понастоящем е в изгнание в чужбина, е художествен ръководител на общинската трупа в Москва. Там той поставяше дръзки пиеси, съчетаващи социална критика, религия, сексуалност - теми, които не са в унисон с консервативната линия на Кремъл.

Миналата година Кирил Серебренников трябваше да напусне поста си. Няколко месеца по-рано той бе осъден условно по спорно дело за присвояване на средства, като нямаше право да напуска Русия. През март т.г. съдът отмени остатъка от присъдата на Серебренников, което му позволи да избяга. Сега той живее в Германия. 

В сряда вечерта Московският департамент по култура съобщи, че е назначен нов художествен ръководител на Центъра "Гогол" - Антон Яковлев, и че институцията ще върне старото си име - Драматичен театър "Николай Гогол".

Кирил Серебренников незабавно осъди "убийството" на мястото, което беше преобразил напълно и където билетите за представленията светкавично се разпродаваха. За него тази промяна е свързана с конфликта в Украйна. "Решиха да затворят театъра. Заради позицията му, заради неговата честност. Заради това, че се опита да бъде свободен. Заради това, че през всички тези месеци на война актьорите, които протестират срещу нея, вече не се покланят, а завършват всяко представление с образа на гълъб на мира", каза режисьорът.

"От художествена гледна точка това не е просто злонамерен акт. Това е убийство. Още едно обикновено убийство", заключи Серебренников в съобщение, публикувано в профила му Телеграм.  

Последният спектакъл на "Гогол център" в стария му вид бе тази вечер - "Аз не участвам във войната" по стихове на Юрий Левитански, а последната му премиера бе поетичният спектакъл "Пазете лицата си" с поезията на Андрей Вознесенски, който навремето е представен само три пъти в театъра на Таганка, преди да бъде спрян от властта. 

Междувременно ТАСС съобщи, че е сменено и ръководството и на други московски театри – „Съвременник“ и „Школа за съвременни пиеси“.

Освен с изявите си в театъра като мениджър и драматург Кирил Серебренников е известен филмов режисьор - с филмите "Лято", "Петрови в грипа" и "Жената на Чайковски", всички селекционирани в основната програма на фестивала в Кан.

Още

Русия арестува още един от водещите си учени по хиперзвукови ракети

05.08.2022

23885
Затворници поставят Чехов с Димитър Коцев-Шошо

15.07.2022

160
Бездомният Театър „София“ ще играе на 5 столични сцени

13.07.2022

161