Медия без
политическа реклама

Изложба на исторически комикси събира 100 автори от България, Румъния и Сърбия

Жена художник през 1940 година става създател на жанра у нас

01 Май 2024
Плакатът, обявяващ мащабната изложба.
СБХ
Плакатът, обявяващ мащабната изложба.

Четвъртата национална изложба на българския комикс с международно участие „София комикс експо 2024“ се открива на 10 май, петък, от 19.00 ч. в галерията на ул. „Шипка“ 6 – зала 2А, съобщиха от Съюза на българските художници.

Изложбата е посветена на историческите комикси. Те са разделени в три групи според периода на създаване: от 30-те години до 1944-та, от 1945 до 1990-а и от 1990 до наши дни. Ще видим творби на повече от 100 автори. Сред тях са именитите Борис Димовски, Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Иван Гонгалов, Калина Тасева и Юли Минчев, Жана Динова, Любен Зидаров, Атанас Пацев, Венелин Вълканов, Христо Кърджилов и десетки още.   

 „През 1940 година в брой 22 на вестник „Чуден свят“ е публикувано следното съобщение: „В следващия брой на „Чуден свят“ започва в илюстрации най-хубавата поема на големия български писател Петко Р. Славейков – „Изворът на белоногата!“ Името на художника е Пена Генева! Така че първият отпечатан български исторически комикс е нарисуван от жена!“ – пише в каталога към изложбата Петър Станимиров, секретар на секция „Комикс“ към СБХ, организатор на изложбата.

Освен разказите в картини на чисто исторически теми организаторите са добавили и уестърните, и някои фантастични истории, чието действие се развива в определена епоха. Те са взели предвид, че за създаването на исторически комикс е необходимо да се направи предварително проучване на времето, в което се развива действието, за да бъде предадено вярно и убедително, което носи и допълнително познание за читателя. На тези критерии отговарят и някои комикси в комичен стил и те също са включени в изложбата. „Вярваме, че подобен подход при избора на комиксите е верният път към представянето на неизчерпаемото разнообразие, което деветото изкуство предлага на своите почитатели“, казва един от организаторите и участник в събитието – Александър Въчков. 

Към изложбата е издаден пълен каталог с текстове от Александър Въчков и Петър Станимиров. Каталогът ще бъде на разположение на посетителите в залата на изложбата.

Организатор на Националната изложба на българския комикс, която се провежда на всеки две години, е секция „Комикс“ към СБХ. Паралелно с произведенията на български автори ще бъдат показани и исторически комикси от Румъния и Сърбия. На откриването ще присъстват представители на колегията от двете страни, с които българските художници поддържат творчески и приятелски връзки. През 2016 г. е реализиран първият международен проект съвместно със сценариста от Сърбия Марко Стоянович; поредната, осма книга от популярната поредица „Вековници“ е нарисувана от 13 български художници. През 2023 г. съвременни български автори участваха със 140 пана в изложба в Брашов, Румъния.

Изложбата, която може да бъде разгледана до 3 юни, се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата