Quantcast
Изложба „Български букви“ в Париж отдава почит на кирилицата | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Изложба „Български букви“ в Париж отдава почит на кирилицата

Събитието е включено във Фестивала на солидарността във Франция
445

Изложба живопис под наслов „Български букви“ на асоциацията Paris-Vanet-Art („Париж Ване Арт“) се откри в Bibliothèque Place des Fêtes на парижкото кмество. Експозицията е знак на почит към кирилицата, третата азбука в Европейския съюз. Автор на произведенията е художничката абстракционист от български произход Кристин Цекова – Кристи, която дава живот на буквите, като ги обогатява с форми, цветове и линии, родени от нейното въображение. Всяка буква представлява автентичен авторски оригинал – произведение на изкуството.

Изложбата, която може да се види в ариж до 4 декември, запознава публиката с българските букви, с тяхната красота и фонетика. Тя отправя послание за свобода и мир в Европа, което е отразено също и на афиша за изложбата на български език. Събитието, обявено и в официалния сайт на Парижкото кметство, е включено във Фестивала на солидарността във Франция. Има предвидено и ателие по кирилица за френската публика.

Асоциацията „Париж Ване Арт“ е създанена през 2013 г. от френско-българските художнички Ване (Иванка Петрова-Цекова) и Кристи, майка и дъщеря, които реализират изяви в Париж и България. Последната им изложба у нас „Кабарето на Ване и Кристи“ беше през 2021 г. в залата на Съюза на архитектите в София.

 

Още

"Арте" увенчава юбилея си с пътуваща изложба и каталог
Приказният свят на покойния Любен Зидаров оживява в "Квадрат 500"

24.01.2023

599
Виетнамският син на Бранджелина стана художник

18.01.2023

525