facebook
twitter

Култура

Ивайло Герасков сервира с "умисъл"

Новият сезон в Театър "София" започва с мащабни проекти
354
Снимки: Стефан Н. Щерев
Какво въобще си струва да прави човек, при положение че всичко е така нетрайно, пита се в "Развратникът".

Премиера на 22 октомври: "Вечерята"
Режисьор: Пламен Марков

Романът "Вечерята" на холандския писател, телевизионен продуцент и актьор Херман Кох е в основата на най-новата постановка на Пламен Марков. Пак негово дело е и драматизацията на творбата, която е преведена на 55 езика, като само в Европа са продадени над 1 милион екземпляра от нея. Премиерата на едноименния спектакъл ще се състои на 22 октомври в Театър "София". Известен с това, че смесва по неподражаем начин в романите си сатира, драма, съспенс, психологически трилър, във "Вечерята" Кох ни прави съпричастни на спираща дъха история, която се разиграва в рамките на една-единствена вечер. Като главен се откроява проблемът до каква степен родителят е отговорен за постъпките на детето си. В ролите на двете двойки родители влизат Лилия Маравиля, Дария Симеонова, Михаил Милчев и Пламен Манасиев. Събрани на вечеря в луксозен ресторант, те се опитват да вземат решение как да постъпят с отрочетата си, които са извършили престъпление, вследствие на което загива чернокожо момиче. Ивайло Герасков пък приема образа на сервитьора. Превръща се в ключова фигура заради въпросите, които задава, и умението на хората от този бранш така да предразположат клиентите, че да си кажат всичко, без да се усетят. Сценографията и костюмите са поверени на тазгодишната носителка на наградата "Аскеер" Мира Каланова.
Иначе сезон 2019/2020 в Театър "София" започва още на 18 септември с голяма доза смях. Тогава публиката е поканена на две комедии, вдъхновени от вечните въпроси, касаещи любовта и брака. Става дума за пиеси, чиито автори са едни от най-успешните съвременни драматурзи - съответно "Олд Сейбрук" на Уди Алън и "Последният страстен любовник" на Нийл Саймън. Всеки зрител ще получи специален подарък изненада. 
На 2 октомври за 50-и път ще се изиграе спектакълът "Анна Каренина" от Л. Н. Толстой, който преди две години донесе на Николай Поляков "Аскеер" за най-добър режисьор. Освен с коктейл и среща с екипа празникът ще бъде отбелязан с изложба със снимки от участието на представлението в Международния театрален фестивал "Толстой уикенд" в имението на знаменития писател в Ясна поляна в Русия. 
Втората премиера, запланувана за януари 2020 г., представлява мащабен проект. Катя Петрова ще постави приказната пиеса "Пер Гинт", написана от Хенрик Ибсен в стихотворна форма. 
Преди официалното откриване на новия сезон Театър "София" ще вземе участие в един от най-престижните театрални есенни фестивали - "Сцена на кръстопът" в Пловдив, с "Развратникът" от  Ерик-Еманюел Шмит (15 септември). Как могат да се дават вечни обещания в един преходен свят, възкликва философът Дидро, който е главният герой в спектакъла. Режисьор е Стоян Радев, а в ролите се изявяват Ириней Константинов, Лилия Маравиля, Стефан Кондров и други.

 

Все още няма коментари

Още

Кралев: От 4 г. се боря за "Българска армия"

31.10.2019

ЯВОР ЕВТИМОВ

227 2
Шеф на "ЦСКА-София" погрешка "лиши" отбора от национал

10.06.2019

462 1
За оправдателна присъда пледират в Театър "София" 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×