Медия без
политическа реклама

Иван Газдов показва графикатури с двойно настроение в „Арте“

Известният художник по традиция ще отпразнува имения си ден в галерията

05 Яну. 2024
Галерия Арте
Графикатурите на проф. Иван Газдов празнуват радостта от изкуството.

Иван Газдов представя от 9 до 20 януари нова изложба, наречена „Големите графикатури. Двойно настроение“, която ще бъде открита от 18.00 ч. във вторник от друг не по-малко известен ерудит – доц. Георги Лозанов.

По традиция „неспокойният дух“ на родния плакат и графика – проф. Иван Газдов, чества имения си ден в галерия „Арте“ на столичната улица „Бузлуджа“ 31. И сега ще бъде така. И за да е ясна от самото начало целта му – да извади „потъналите гемии“ на публиката и да й повдигне настроението, е кръстил изложбата си подобаващо – „Двойно настроение“. Двойно, защото се създава от срещата на празника с изкуството и напомня, че те взаимно си принадлежат. Ако в един празник няма изкуство, той си остава битов разгул, а ако в едно изкуство няма празник, то се превръща в назидателна проповед, убеден е изтъкнатият художник.

„Иван Газдов – майстор на остроумията, препратките и парадоксите, отново те кани на своето изкуство-празник, което, докато те забавлява и развлича, те разхожда по границата между позата и автентичността, еротиката и преходността, въображението и очевидността, азът и другостта… За да те убеди, че нищо не си заслужава да се взима съвсем на сериозно – дори класиците, а най-малко самия себе си. И Иван Газдов го демонстрира на собствен гръб с 12 автопортрета и 12 графикатури (кавър версии на предишни кавър версии), също отдавна станали съставни части от неговия автопортрет с молив в ръка“, обяснява в аванс преди събитието доц. Георги Лозанов.

Иван Газдов е роден на 2 ноември 1945 г. в Ямбол. През 1970-а завършва специалност „Плакат“ в класа на проф. Александър Поплилов във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“. Специализира в Букурещ (1964), Прага (1967), Варшава и Краков (1968), Амстердам (1978) и Париж (1996). Взима участие в повече от 200 изложби в България и в чужбина, над 40 от които са самостоятелни.

От 1973 г. преподава в Художествената академия, а от 1994-та е професор там. Година по-късно вече завежда катедра „Плакат и визуална комуникация“, а в периода 1999-2003 е и ректор на Академията.

Проф. Иван Газдов работи в областта на графиката, плаката, илюстрацията, карикатурата, рекламата, но като свой личен творчески почерк определя графикатурата. Твори още гипсова и бронзова пластика, създава дизайн за пощенски марки и сценография за театрални спектакли.

През 2009 г. излизат том 1 и 3 на неговите „BESTсмислици“, съдържащи стихове, наричани от самия Газдов „думи в ритмични отношения“. Публикуван е и документалният сборник „За и от Иван Газдов“, съдържащ над 200 интервюта, статии и студии за творчеството на Газдов от изкуствоведи, интелектуалци, колеги художници и журналисти.

Иван Газдов е носител на множество национални и международни награди, а на 22 февруари 2023 г. е избран за почетен доктор на Националната художествена академия.

 

 

Още по темата