Медия без
политическа реклама

Иван Андонов, който съчиняваше светове, възкръсва в галерия "Арте"

Режисьорът на "Дами канят", "Опасен чар" и "Вчера" рисува през целия си живот

16 Март 2023
Градът през погледа на художника.
Градът през погледа на художника.

Изложба живопис на кинематографиста художник Иван Андонов (1934-2011) отваря врати в столичната галерия "Арте" на ул. "Бузлуджа" 31. Експозицията ще открият на 21 март, вторник, от 18.00 ч. други двама големи майстори на изобразителното изкуство у нас – скулпторът Павел Койчев и проф. Станислав Памукчиев. Творбите на Иван Андонов ще могат да се видят в галерията до 3 април.

Андонов е един от най-известните ни режисьори от близкото минало - с филми като "Дами канят" и "Опасен чар", "Вчера" и "Адио, Рио". Автор е на 12 анимационни филма, има и над 40 роли в театъра и киното като актьор. След противоречивия прием на сериала "Дунав мост" през 1999 г. се отказва от киното (след него снима само един двусериен тв филм през 2001 г.)  и се насочва предимно към рисуването.

Това е седмата му самостоятелна изложба в "Арте", а три от тях той лично бе подредил приживе. "Това бяха уроци по естетика от творец с висок дух и безкомпромисно поведение, който чудесно знаеше къде започва истинското изкуство и неуморно работеше в най-високите му регистри", споделя за автора галеристката Гергана Борисова.

Организаторите припомнят и тези негови думи: "Първото нещо, с което започнах да се занимавам още в детството, бе рисуването и дълго се занимавах само с него. После дойде театърът, успоредно с киното, които ходех да гледам. Едно дете се влюбва във възможността да гледа съчинени светове. Рисувайки, аз съчинявам светове!". И още: "Нищо не ми доставя толкова голямо удоволствие, колкото рисуването. Заспивам и сънувам живопис. Събуждам се и мисля за картини. Страхотно е! Също като да можеш да се отдадеш само на една жена. Прекрасно е! Не знам дали има толкова голяма любов"...

Но Иван Андонов не остава безразличен и към грозните тенденции, които си пробиха път в нашия живот. "Победен съм от простащината. Безнадеждно победен. Когато простаци идват на власт, те най-първо унищожават  духовността. Духът свети и простакът се дразни от тази светлина. Човек съществува, за да развива духа си. Ако има Господ, той е дух", категоричен бе творецът. "Нещата са вързани – човечност, морал, изкуство – това е верига от духовни ценности, които губим ден след ден", предупреждаваше той.                                                                                                         

От галерия "Арте" ще наредят близо 20 от маслените картини на живописеца Иван Андонов – от голямоформатни до кавалетни, от ранни пейзажи до поетични абстрактни платна, рисувани след 2000-та година. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата