facebook
twitter

Култура

Големите музеи в София отварят - без НИМ и "Квадрат 500"

Някои общини допускат сватби с повече от десет гости
407
 Снимка: Архив
От вчера отвори врати Музеят на София в бившата Минерална баня.

Една седмица, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разреши музеите и галериите да отворят отново врати за посетители, повечето от тях отварят. От днес отново приема гости Националният природонаучен музей с над 1,5 млн. експонати от живата и неживата природа, а от утре същото ще направи и Националният военноисторически музей. Първоначално достъпна в него ще бъде външната експозиция, в която са изложени 256 военни машини на площ от 40 дка. От музея напомнят, че от няколко дни предлагат и нова услуга - онлайн достъп до част от експонатите. В секцията "Виртуален музей" са изложени снимки на хладно и огнестрелно оръжие, знамена, униформи, медали и т.н.

От вчера работата си възстанови и Военноисторическият музей във Варна с изключение на кораба-музей "Дръзки". Парк-музей на бойната дружба "Владислав Варненчик" в морската столица също отвори врати с достъп до парка и мавзолея на крал Владислав III Ягело. От утре възстановява дейността си и Музеят на авиацията в село Крумово до Пловдив, който също е под шапката на НВИМ.

В София от вчера са отворени още Националният археологически музей, Регионалният исторически музей на София в бившата Централна баня и Националният музей "Земята и хората".  От миналия четвъртък функционира Националният етнографски музей, който се намира в сградата на Националната художествена галерия. Все още затворен остава Националният исторически музей. Причините са "промени в експозициите и продължаващи дейности по изпълнение на мерките за безопасност", съобщиха от НИМ. Музеят ще остане затворен поне до края на май, а вероятно и през първите дни на юни. Затворени остават и неговите филиали - Боянската църква, Музеят "Параход Радецки" и Земенският манастир "Св. Йоан Богослов".  

От днес отново работи Софийската градска художествена галерия, а от няколко дни е отворена и Националната художествена галерия, но без основното ѝ звено - „Kвадрат 500 остава затворен до второ нареждане, тъй като условията за съхранение на произведенията на изкуството в сградата се поддържат от система за централна климатизация. Желаещите могат да посетят както Двореца, така и Музея за християнско изкуство, Музея на социалистическото изкуство,  Музея за съвременно изкуство, както и къщите музеи на Вера Недкова, Иван Лазаров и Андрей Николов. Ръководствата на всички обекти, които се намират на закрито, изрично посещават, че на територията им няма да се допускат хора без предпазни маски.

От спортните площадки в София вчера заработиха общинските игрища на открито в парк "Възраждане" и в Борисовата градина, които се стопанисват от столичното дружество „Спортна София – 2000“. "Желаещите ще имат възможност да ползват откритите игрища за тенис на корт, футбол и баскетбол в парк "Възраждане" и тенис и футбол в Борисовата градина. Работното време е от 8:00 до 22:00 часа. В игрищата за тенис ще бъдат допускани по двама играчи и треньор, а за футбол и баскетбол – до 12 души. Няма да се допуска достъп до тенис корт без предварително запазен час за тренировка или игра между любители", поясняват от Столична община.

След като в четвъртък здравният министър Кирил Ананиев категорично заяви, че пейките остават забранени за сядане, ден по-късно това ограничение на практика отпадна. То не е предвидено в заповедите с противоепидемични мерки, които ще действат по време на извънредната епидемична обстановка до 14 юни, като Ананиев обясни, че режимът в парковете вече се определя от кметовете. В София няма отделна заповед на кмета Фандъкова, поради което вече са отворени детските и спортните площадки на открито, пейките са разрешени за сядане, а маските са задължителни само в закрити обществени обекти.

 

РАДОСТНИ ОБРЕДИ
Различни правила има и по отношение на сватбите. Все още има забрана за събиране на повече от 10 човека на едно място. Част от общините обаче позволяват сватби с повече гости. В петък например кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че се разрешават сватби на закрито, но при запълване на до 30% от капацитета на помещението. В София също позволяват повече хора на подписването. "Вече се позволява и влизането на гости. В малките ни зали могат да бъдат допуснати до 10 гости, а в големите до 20 души. Гостите трябва да стоят на 1,5 м. разстояние помежду си. Те трябва да бъдат с маски, като младоженците и служебното лице имат право да ги свалят по време на ритуала, за да бъдат снимани и да се чувстват комфортно", обясни пред БНР Маргарита Цветкова от Столичния дом за радостни обреди.

Все още няма коментари

Още

Със стикер ще се налагат глобите за неправилно паркиране в София

26.09.2020

1042 10
София дава 9 млн. лв. за бус на повикване в "Манастирски ливади"

24.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1918
Източваната фирма "Чистота Искър" ще става строителна

23.09.2020

522 2

Влез или се регистрирай за да коментираш