Quantcast

Медия без
политическа реклама

Френски звезди режат косите си в подкрепа на иранските жени

05 Окт. 2022
Марион Котияр, Жулиет Бинош и Изабел Юпер: най-знаменитите френски актриси от различни поколения се включиха в акцията.

Най-големите френски кинозвезди, сред които носителките на "Оскар" Жулиет Бинош и Марион Котияр, отрязаха символично кичури от косите си в знак на солидарност със смъртта на 22-годишната Махса Амини и последвалите я протести. 

Амини беше арестувана на 13 септември в Техеран от иранската нравствена полиция за "неподходящо облекло", а три дни по-късно почина в болница. Случаят предизвика вълна от протести, при които според правозащитници са загинали над 130 души.

"За свободата", каза Бинош, докато режеше кичур от косата си пред камерата.

В протеста се включиха още редица звезди от екрана и сцената - Изабел Юпер, Изабел Аджани, Мелани Лоран, Шарлот Рамплинг, Шарлот Генсбур и майка й Джейн Бъркин, съпругата на екс президента Франсоа Митеран - Жули Гайе, и др.

"Махса Амини беше малтретирана от нравствената полиция до смърт. Всичко, в което беше обвинена тя, бе, че е носила забрадката си по неподходящ начин. Тя е мъртва поради това, че са се показвали няколко кичура от косата й", гласеше текст във видеоклип в Инстаграм, публикуван от акаунта soutienfemmesiran (Подкрепа за жените в Иран). Публикацията беше широко споделяна в социалните медии.

Музиката, която звучи за фон, е изпълнение на революционната италианска песен Bella Ciao, изпълнена на персийски език от иранска певица на име Гандом. 

"Тези жени и мъже молят за нашата подкрепа. Куражът и достойнството им ни задължават. Невъзможно е да не осъдим завинаги тази ужасна репресия. Изгубените човешки животи се увеличават с десетки - сред тях има и деца. Арестите само увеличават броя на мъжете и жените в затворите, където са държани против всякакви законови правила и често стават жертви на мъчения", се казва в позицията на френските артисти.

Снощи шведската евродепутатка Абир ал Сахани също отряза от косата си по време на реч в Европейския парламент в Страсбург. "Докато Иран не стане свободен, нашият гняв ще бъде по-силен от потисниците. Докато иранките не станат свободни, ще бъдем до вас", каза Сахани, която е родена в Ирак. После грабна ножица и изрече на кюрдски "жена, живот, свобода".

Смъртта на Амини доведе до най-големите размирици в Иран от години. В градове като Лондон, Париж, Рим и Мадрид също бяха организирани демонстрации в знак на солидарност с протестиращите.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?