facebook
twitter

Култура

Фестът CineLibri започва със скандалния Роман Полански

Под мотото „Петото измерение” зрителите в 7 български града ще гледат 55 нови кинопродукции
344
Мила Роберт ще даде старт на музикалната част на феста.

От 5 до 20 октомври

София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора

 

Новият филм на Роман Полански дава старт на петото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri. Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в Зала 1 на НДК от 19.00 ч. и ще бъде съпроводена с акустичен пърформанс на Мила Роберт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала. Копродукцията на Франция и Италия „Офицер и шпионин”, адаптация по бестселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика, ще бъде показана у нас след официалната си премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция. На практика това ще бъде второто излъчване на филма в света. Появата на Полански във Венеция за пореден път разбуни духовете и предизвика полярни реакции, но това не попречи на филма да влезе в конкурсната програма и да отнесе номинация за „Златен лъв”. Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход си остава едно от най-авторитетните имена в съвременната кинематография. Достатъчно е да споменем творби като „Китайски квартал” (1974), „Тес” (1979), „Горчива луна” (1992) и „Пианистът” (2002).

До 20 октомври зрителите на CineLibri ще станат свидетели на филмови и литературни премиери, ще се срещнат с кинорежисьори от световна величина и други ярки фигури от света на изкуството. Предстоят чествания, галавечери на различни култури, паралелни образователни събития и конкурси. Тази година фестивалът ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение” и ще покаже селекция от 55 филмови продукции, завършени през последната година. Билетите са в продажба на сайта на CineLibri и на касата на НДК с промоционална цена от 10 лв. за early birds, валидна до 18 септември. След тази дата редовната цена на билетите ще бъде 12/15 лв. CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на столичната програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Националния филмов център и други партньори, обявени на сайта на събитието.

Филмът, с който се открива изданието - „Офицер и шпионин”, е естетски поднесено съчетание на историческа драма и трилър с внушителен бюджет и кастинг. Отличават се имената на Жан Дюжарден („Артистът”), Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Алмарик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”). Сюжетът пренася в Париж от 1895 г., когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично. Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис разказва една история, която звучи актуално и днес.

Ключови думи:

Синелибри
Все още няма коментари

Още

Легендата Жан-Жак Ано идва да журира "Синелибри"

24.09.2020

180
Огън, следвай ме
Полански разследва аферата "Драйфус"

Влез или се регистрирай за да коментираш