Медия без
политическа реклама

Фестът CineLibri започва със скандалния Роман Полански

Под мотото „Петото измерение” зрителите в 7 български града ще гледат 55 нови кинопродукции

04 Септ. 2019
Мила Роберт ще даде старт на музикалната част на феста.
Мила Роберт ще даде старт на музикалната част на феста.

От 5 до 20 октомври

София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора

 

Новият филм на Роман Полански дава старт на петото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri. Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в Зала 1 на НДК от 19.00 ч. и ще бъде съпроводена с акустичен пърформанс на Мила Роберт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала. Копродукцията на Франция и Италия „Офицер и шпионин”, адаптация по бестселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика, ще бъде показана у нас след официалната си премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция. На практика това ще бъде второто излъчване на филма в света. Появата на Полански във Венеция за пореден път разбуни духовете и предизвика полярни реакции, но това не попречи на филма да влезе в конкурсната програма и да отнесе номинация за „Златен лъв”. Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход си остава едно от най-авторитетните имена в съвременната кинематография. Достатъчно е да споменем творби като „Китайски квартал” (1974), „Тес” (1979), „Горчива луна” (1992) и „Пианистът” (2002).

До 20 октомври зрителите на CineLibri ще станат свидетели на филмови и литературни премиери, ще се срещнат с кинорежисьори от световна величина и други ярки фигури от света на изкуството. Предстоят чествания, галавечери на различни култури, паралелни образователни събития и конкурси. Тази година фестивалът ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение” и ще покаже селекция от 55 филмови продукции, завършени през последната година. Билетите са в продажба на сайта на CineLibri и на касата на НДК с промоционална цена от 10 лв. за early birds, валидна до 18 септември. След тази дата редовната цена на билетите ще бъде 12/15 лв. CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на столичната програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Националния филмов център и други партньори, обявени на сайта на събитието.

Филмът, с който се открива изданието - „Офицер и шпионин”, е естетски поднесено съчетание на историческа драма и трилър с внушителен бюджет и кастинг. Отличават се имената на Жан Дюжарден („Артистът”), Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Алмарик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”). Сюжетът пренася в Париж от 1895 г., когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично. Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис разказва една история, която звучи актуално и днес.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Синелибри

Още по темата