Quantcast
„Евровизия“ обяснява защо бе анулиран финалният вот на 6 държави | СЕГА
facebook
twitter

Култура

„Евровизия“ обяснява защо бе анулиран финалният вот на 6 държави

Журитата на въпросните страни измислили модел за размяна на гласове помежду им
824
Еда Маркус - водеща в студиото на румънската телевизия, не бе допусната до екран, за да съобщи резултатите на журито.

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕBU) излезе с ново изявление, за да обясни защо бяха анулирани резултатите от гласуването на шест държави на финала на конкурса „Евровизия 2022“, съобщи румънската телевизия Digi24. 

Според обяснението на съюза Румъния, Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша и Сан Марино са били отстранени от гласуването, тъй като въпросните страни дали своя най-висок вот една за друга на втория полуфинал. Ставало дума за безпрецедентни нередности при журирането в тези държави. 

От ЕBU твърдят, че е открит модел за размяна на гласове между замесените. „Във втория полуфинал беше забелязано, че четири от шестте журита поставиха всичките пет други държави в своите Топ 5 (като се има предвид, че те не можеха да гласуват за себе си); едно жури гласува за същите пет държави в Топ 6; а последното от шестте журита постави четири от другите държави в Топ 4, а петата – в Топ 7. Така четири от шестте държави получиха поне един комплект от 12 точки – максималния брой, който може да бъде присъден“, казва се в изявлението.

На общоевропейския партньор за гласуване направило впечатление, че пет от тези шест държави са били поставени извън първите осем от всички 15 останали държави в съответния полуфинал. А четири от шестте държави се класирали в челната шестица измежду останалите 15, гласуващи в този полуфинал. От това ЕBU си прави заключението, че става дума за „безпрецедентно нарушение в начина на гласуване“.

„Тазгодишното издание на „Евровизия“ беше белязано от спор, след като в края на конкурса ЕBU обяви, че е анулирал резултатите от гласуването на журито в шест държави и те са били заменени с изчислен резултат“, припомнят от Digi24. Тогава румънската обществена телевизия TVR осъди „промяната на правилата по време на играта“ и заяви, че е дала максимален брой точки на Молдова, а не на Украйна, както беше обявено на финала в Торино, а от ЕBU отказали на водещата им Еда Маркус да съобщи резултатите на румънското жури на живо в ефир.

След края на конкурса румънската обществена телевизия поиска от организаторите да съобщят официално „конкретните причини, поради които са заменили оценката на румънското жури с друга, изчислена по непрозрачен начин“.

Още

Румъния купува 32 изтребителя F-16 втора ръка от Норвегия

16.06.2022

4469
България реши да върне на Румъния осъдена за корупция министърка

10.06.2022

244
Украинският гражданин Брендо иска да лежи в български затвор

30.05.2022

РАДА НИКОЛОВА

3887