facebook
twitter

Култура

Египетски издател отиде в затвора за преиздадена книга

159
 imdb
Актьорът Маруан Кензари, познат от "Аладин", "Бен-Хур", "Убийство в "Ориент Експрес“, изигра Ашраф Маруан във филма "Ангелът" на Нетфликс.

Международният панаир на книгата в Кайро, чието откриване предстои тази сряда, отказа да включи издателска къща, поради "причини, свързани със сигурността на страната", съобщават от Международната книгоиздателска асоциация. Миналата година собственикът на издателска къща "Танмиа" Халед Лофти бе осъден на пет години затвор, след като преиздаде автобиографията на египетския милиардер и бивш акционер на футболния клуб "Челси" Ашраф Маруан, който беше намерен мъртъв пред дома си през 2007 г. Смята се, че Маруан е работел като двоен агент за израелското разузнаване. "Нетфликс" засне и филм по книгата, озаглавен "Ангелът". Издателят Халед Лофти пък получи награда "Волтер" от Международната издателска асоциация, която се посвещава на свободата на словото.

Всичко това не попречи той да бъде осъден, защото с изданието си "разпространява слухове и разкрива военни тайни". Лофти обжалва присъдата, но молбата му беше отхвърлена от Египетския военен касационен съд. 

Издателство "Танмиа", едно от големите в Кайро, засега се управлява от брата на Халед Лофти Махмуд, който коментира пред медиите: "Не са ли издателствата, които разпространяват екстремистка литература и не уважават авторските права, много по-голяма пречка за сигурността на страната?". Когато получи наградата "Волтер" от името на брат си през юни, той припомни думите на философа "Нека четем и да танцуваме, тези две забавления никога няма да навредят на света."

 

 

Все още няма коментари

Още

Бившият президент на Египет Хосни Мубарак почина

25.02.2020

729 1
Коронавирусът стигна и до Африка

15.02.2020

1354 12
Снимка на деня

15.01.2020

6070 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×