Медия без
политическа реклама

Добчев отново захапа Бакалова: "евтини наградки, евтин успех"

10 Юни 2022
Иван Добчев
Иван Добчев

Иван Добчев за пореден път се изказа неласкаво за най-прочутата си ученичка Мария Бакалова. Режисьорът даде интервю за БНР от фестивала "Варненско лято" по случай премиерата на неговата автобиографична книга "Автопортрет в огледалото на сцената". А за Мария чухме голяма новина в началото на тази седмица - че се снима във филма на Marvel "Пазители на галактиката" заедно със звезди като Крис Прат, Брадли Купър, Вин Дизел, Силвестър Сталоун...

Мария Бакалова става герой в комиксовата вселена на Marvel. Звездата от "Борат" ще изиграе важна (но все още неясно каква точно) роля в третата част на "Пазители на галактиката", съобщава Variety.

Но професорът, който нашумя печално с интервютата си през февруари 2021 г., когато Мария спечели номинация за "Оскар", продължава в същия дух. Помолен да направи равносметка на педагогическата си дейност - над 30 години, през които е извел седем класа в НАТФИЗ, той заяви пренебрежително: "Някои от тях се разпиляха, попиляха, отидоха къде ли не, в Холивуд даже имаше..."

Логично последва въпрос на репортерката за Бакалова и той продължи: "Това е евтин успех, с нещо евтино. И аз много ги пазя от това и съм ожесточен винаги, когато някой по толкова евтин начин  - разхвърляйки се, събличайки се - печели популярност, печели награди. Това за мен не е истинско. Тя има качества и можеше да стане много сериозна актриса, драматична актриса. А стана нещо като поп звезда."

Може би проф. Добчев е пропуснал да забележи, че това, което Marvel правят, е обратното на "евтино" в буквалния смисъл на думата - само първите два "Пазители на галактиката" са спечелили 1.6 милиарда долара от билети, а за 14 години зрителският интерес е донесъл на филмите от поредицата общо 25 милиарда. Вин Дизел получи хонорар от 50 милиона долара, без дори да се показва на екрана - той озвучава дървото Грут. Навярно идеологът на "Сфумато" мечтае да се съизмерва със Скорсезе и Копола, които нямат високо мнение за кинематографичната ценност на комиксовите хитове. 

На забележка дали не е могъл все пак да се зарадва на успеха на своята възпитаничка, Иван Добчев коментира: "Аз съм бил къде ли не, поставял съм и в Америка, и във Франция, и в Германия. Признанието не се изчерпва с такива евтини наградки и успехи. То е ти наистина там да правиш и хората наистина да започнат да казват - "еей, вижте в България какви неща имат, какви неща знаят, как си развиват таланта". Това е по-важно за мен, отколкото това, че тя е влезнала в блудкавия филм на някакъв, който се прави на смешник, и нещо са успели да скандализират." 

В цялото интервю той нито веднъж не спомена името на Мария Бакалова, а я адресираше като "тя" или "някои".

В друго интервю от юли миналата година пред в. "България днес" Добчев се изказва по-меко: "Разбира се, че я харесвам и съм горд с успехите й. Мария Бакалова бе от най-добрите ми студентки". По същото време актрисата бе в Кан, където представяше заедно с режисьорките Мина Милева и Весела Казакова филма "Жените наистина плачат". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?