Медия без
политическа реклама

Деян Донков най-сетне с награда за „Камбаната“

Моноспектакълът "Една българка" на Снежина Петрова - най-добро представление на фестивала "Нова БГ драма"

17 Май 2022
Официална фейсбук страница на спектакъла
Деян Донков в "Камбаната": моноспектакъл, на който е и режисьор.

Деян Донков получи отличието за най-добра мъжка роля на театралния фестивал "Нова българска драма" в Шумен. Големият актьор бе премиран за образа на Вено в моноспектакъла "Камбаната" по романа на Недялко Славов – силно превъплъщение, подминато от тазгодишните награди „Икар“ и „Аскеер“.

Журито на фестивала присъди колективна награда за най-добра женска роля на актрисите Светлана Янчева, Анастасия Лютова и Весела Бабинова за превъплъщенията им в спектакъла "Боклук" от Елена Телбис в Театър 199, който донесе приза за най-добра режисура на проф. Ивайло Христов и грабна наградата на публиката.

"Една българка" – моноспектакъл на актрисата Снежина Петрова по едноименния разказ на Иван Вазов, режисиран от Десислава Шпатова, пък заслужи признание като най-добро представление на форума. Мощното изпълнение на Снежина също не бе забелязано от Съюза на артистите за "Икар" и от фондация "Академия Аскеер"...

Кети Маринова бе отличена за сценографията на спектакъла "Активно вещество" на "Форсмажор студио" – София, а  Асен Аврамов – за музиката за "Една българка” на "Легал арт център". 

Тази година журито в състав режисьорът проф. Пламен Марков (председател), проф. Камелия Николова, проф. Светослав Кокалов, доц. Евгения Иванова и актрисата Янина Кашева не присъди награда за драматургия. 

Програмата на фестивала включваше 11 спектакъла в конкурсната напрограма, още два – в съпътстващата, както и три детски представления.

Още по темата