Медия без
политическа реклама

Десет филма ще се борят за наградата на „Синелибри“

Екранизациите пристигат у нас с престижни отличия от международни кинофестивали

12 Септ. 2022
Изабел Аджани и Дени Меноше във "Петер фон Кант" на Франсоа Озон.

Десет игрални филма по литературни произведения ще се състезават за голямата награда на единствения в Европа кино-литературен фестивал – „Синелибри“, чието осмо издание ще се състои от 8 до 30 октомври, съобщиха организаторите на проявата от издателство „Колибри“. Пълнометражните екранизации, намерили място в конкурсната програма, са обособени в секция под заглавие Veni, vidi, vici. Те ще бъдат показани у нас веднага след бурните овации и отличия, пожънати на световни филмови форуми.

Сред творбите в конкурса е дългоочакваният дебют в игралното кино на световноизвестния роден в България аниматор Теодор Ушев. Екранизацията “φ1.618“ по мотиви от романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров ще потопи зрителите в мистериозния свят на биотитаните – микронация от безсмъртни, биологически съвършени хора.

Тук са стилната драма „Колибрито“ на италианската режисьорка Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, събрал възторжени отзиви и от критиката, и от широката публика, както и новият филм на неуморния Луи Гарел – ексцентричната комедия „Невинният“, неслучайно номинирана за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „Осемте планини“ е хипнотична адаптация по романа на Паоло Кониети, заслужено номинирана за „Златна палма“ и удостоена с наградата на журито от кинофестивала в Кан. Драматичният романс „Алени платна“ на режисьора Пиетро Марчело (познат у нас с екранизацията на романа „Мартин Идън“) е свободна адаптация по приказната повест на руския писател Александър Грин „Корабът с алени платна“. Филмът откри престижната 15-дневка на режисьорите в Кан.

„Да живееш“ е изключително любопитен британски римейк на японския шедьовър Ikiru на Акира Куросава (1952). Той ще бъде прожектиран у нас веднага след участието на фестивалите във Венеция и Торонто. Сценарият е написан от нобеловия лауреат за литература Казуо Ишигуро.

„Петер фон Кант“ е последният филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон – оригинална интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Вернер Фасбиндер. В нея блестят Изабел Аджани, Дени Меноше и Хана Шигула, която участваше и в оригиналния филм от 1972 г.

Тази бляскава поредица от заглавия ще бъде допълнена от ирландското явление „Мълчаливото момиче“, безупречно композирана драма на режисьора Колъм Бърейд, която ще се бори и за наградата „Оскар“. В състезателната програма на „Синелибри“ участва и отрупаната с отличия индонезийска историческа драма „Преди, сега и после“ на режисьорката Камила Андини.

За наградата за най-талантлива филмова адаптация по книга ще се съревновава и копродукцията на Италия и Франция „Носталгия“ – сага с герои от Камората на Неапол на режисьора Марио Мартоне по роман на Ермано Реа. Творбата е номинирана за „Златна палма“ и спечели 4 награди „Сребърна лента“ на италианските киножурналисти: за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля – Пиерфранческо Фавино, и за най-добър актьор в поддържаща роля, поделена между Франческо ди Лева и Томазо Раньо.

Президент на журито на осмото издание на кино-литературния фестивал е една от най-ярките фигури на съвременното българско киноизкуство: режисьорът Камен Калев. Членове на журито са нашумялата френска писателка, драматург, сценарист и режисьор Аманда Стерс, Ясмин Пучи – италианска филмова и театрална актриса и тв водеща, Марио Григоров – световноизвестен филмов композитор и пианист от български произход, който през 2014 г. написа оригиналната песен за „Фантастични животни и къде да ги намерим“ съвместно с Дж. К. Роулинг, и Оливие Бурдо – френски писател, автор на бестселъра „В очакване на Боджангълс", чиято екранна адаптация е част от извънконкурсната програма.

На 19 септември ще бъдат пуснати в продажба билетите за всички фестивални събития. И тази година фестивалът ще има паралелно дигитално издание в платформата Neterra.TV+ в периода 8-30 октомври.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?