Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чикаго махна паметник на Колумб посред нощ

24 Юли 2020
Демонтажът на паметника на Колумб в Чикаго.

Работници пристигнали под прикритието на мрака в малките часове в петък, за да премахнат фигурата на Христофор Колумб от Чикагския парк Грант - седмица след като протестиращи се сблъскаха с градската полиция при опита си да съборят статуята, съобщава Fox. Статуята е премахната, за да се намали напрежението между протестиращите и полицията, докато вълненията в третия по големина град в страната продължават, допълва и в. "Чикаго трибюн". 

Решението за премахването на статуята - както и на още една такава на Колумб в квартала Малка Италия, е било взето от кмета на Чикаго Лори Лайтфут по-рано в четвъртък, според FOX.

The crane has showed up to take down the Columbus statue here in the #SouthLoop #Chicago pic.twitter.com/SaSjAN1xqI

— CapturedNews Shooter (@CNshooter) July 24, 2020

Видеоклипове и снимки, публикувани в социалните медии, показават увития в плат паметник кран, с който статуята е свалена от постамента си, преди да бъде откарана в неизвестна посока. Къде ще бъде съхранявана и дали е възможно скоро да бъде върната на мястото ѝ, засега не се знае. Самото сваляне е станало около 3 през нощта след часове на напрегнати спорове между привържениците и противниците й. 

"Статуята бе свалена заради натиска на активистите от Black Lives Matter и коренното население, които знаят истинската история на Колумб и какво е представлявал той", заявиха хора от квартала пред станцията Fox32.

Решението на Лайтфут за премахванетото е изненадващо, защото съвсем доскоро тя поддържаше тезата, че премахването на паметници на Колумб е изтриване на историята. Противниците на демонтажа са предимно от итало-американската общност в града, които виждат в Колумб повод за гордост.

Паметници на Колумб из цялата страна са цел на протестиращите заради отношението му коренното население.

Още по темата