Quantcast

Медия без
политическа реклама

Четирима пианисти от 4 държави откриват осмия Plovdiv Jazz Fest

А ще го закрие американската звезда Гретчен Парлато

31 Окт. 2022
Plovdiv Jazz Fest
Гретчен Парлато е голямото име на осмия "Пловдив джаз фест".

Само след дни - на 4 ноември, петък, започва осмото издание на един от най-интересните джаз форуми в страната - Plovdiv Jazz Fest. Показал завидна устойчивост дори в двете години на пандемични ограничения, този път фестивалът примамва с четиридневна богата програма. Както всяка година, основните концерти са в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив, от 20 часа. 

Първата вечер е посветена на (буквално) уникалния концерт, създаден и продуциран от "Пловдив джаз фест" - "Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс". През април т.г. се навършиха 100 години от рождението на легендарния музикант - в чест на юбилея екипът на фестивала кани Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша) и Роберто Таренци (Италия) да направят общ концерт с негови композиции. Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на 8 ръце ще бъдат част от този специален концерт. Събитието е в духа на "Четири дами пеят джаз" и "Четирима господа пеят джаз" - продукции от предишните издания на фестивала, но тази е първата интернационална. Макар все още да не са се срещали на живо, четиримата пианисти работят заедно върху цялата програма на концерта. Веднага след тях на сцената със своя квартет ще се качи тромпетистката от британско-бахрейнски произход Яз Афмед, чиято музика е описвана като "опияняващ психеделичен арабски джаз". 

На 5 ноември от 18 ч. в Bee Bop Café ще се изявят младите джаз вокалистки от "Класа на Мишел" - творчески псевдоним на Михаела Тенева, вокален педагог в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас. В този ден е и един от най-очакваните концерти на фестивала - Йълдъз Ибрахимова заедно с инструменталистите Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. "Пловдив джаз фест" отбелязва 70-годишния юбилей на певицата, връчвайки й Наградаа за цялостен принос в джаз музиката. Вторият концерт от програмата ще бъде на един от най-модерните млади джаз музиканти днес, Емет Коен, чийто нов албум Uptown in Orbit излезе току-що - на 28 октомври. 

В неделя от 18 ч. е представянето на "Галерията на сърцето" - посмъртният сборник стихове на Марин Бодаков (1971-2021). Разговорът за книгата ще бъде заедно със съпругата на Бодаков Зорница Христова, художникът Кирил Златков и поетесата Ина Иванова. В Дома на културата "Борис Христов" същата вечер ще излезе фламенко-джаз пианистът Давид Пеня Дорантес. Обичайно свързваме фламенко музиката с китара, но Дорантес, когото познаваме и от документалния филм на Карлос Саура "Фламенко, фламенко", преобръща тези представи. В Пловдив той ще концертира със своето трио. 

Последният ден на фестивала, понеделник, е запазен за американската джаз певица Гретчен Парлато. Хърби Хенкок казва за нея, че тя има дълбока, почти магическа връзка с музиката, че всеки тон е експресивен, мощен и красив. В Пловдив ще чуем последния ѝ албум, който бе с номинация "Грами" за "Най-добър вокален албум" – FLOR. Парлато пристига в Пловдив със своята група, част от която е пианистът Тейлър Айгсти - той пък спечели "Грами" тази година за "Най-добър съвременен инструментален албум".

По традиция всяка от вечерите на фестивала ще завършва с джемсешъни от 22:30 ч. Bee Bop Café. Билети за концертите се продават в мрежата на Eventim.

Още по темата