Медия без
политическа реклама

Четири етажа за четирите евангелия на Николай Майсторов

С изложбата "Пътят" живописецът чества 80-годишнина

09 Окт. 2023
СБХ
Наричат Николай Майсторов най-големия съвременен български експресионист.

Юбилейната изложба, с която големият бъларски живописец Николай Майсторов ще отбележи своята 80-годишнина, носи заглавието "Пътят" и е създадена по четирите евангелия – на Матей, Марко, Лука и Йоан. Тя ще бъде представена от 11 октомври до 16 ноември в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на „Шипка“ 6. Експозицията ще бъде разположена в четири зали – 1 А, 1 B, 1 C и 2 A, а вернисажът за откриването е в сряда от 18.00 ч., съобщават от СБХ.

Живописният цикъл "Пътят", работен над 10 години от Майсторов, включва близо 215 творби: 48 голямоформатни картини (210 х 290), 100 цветни проекта към тях и 65 подготвителни рисунки. "Художественият живот чакаше търпеливо столетия след Новото време да се появи художникът, който чрез съвременни средства да намери пластичен еквивалент на Живота, Чудесата и Страстите Христови. И го намери", пише за предстоящата грандиозна по своя замисъл и обем изложба изкуствоведът Аксиния Джурова.

"През призмата на времето, в което живея, мисля си, че то е част от хаоса на взаимоотношенията между държавите и народите, а така също е и част от българската реалност. Във всичко това се втъкава интимният път на моя живот, най-вече като образ на художника, който исках да бъда, и винаги се изкушавах да правя това, което усещах", споделя авторът.

И още: "Поисках да нарисувам образа на Христос. Началото започна от моето семейство с религиозна нагласа. По-късно прочетох и препрочитам Евангелията. Като вярващ, но не религиозен, като слаб човек – определих страха си като първична единица на своята неопределеност, т.е. нещата от живота нямаха отговор на поставените от мен въпроси. Затова моето интимно откровение беше към Бога и неговия син Христос. Но човекът Христос пристъпва до мен със своята сила и слабост. Вдъхновен съм от един образ на "Вечния революционер", а това значи борец за Истината, като естествен и безкраен ритъм, вибрация, която пулсира във всеки човек, но единици дръзват да бъдат "Богове и синове" на Творящата сила", казва Николай Майсторов. 

Проф. Аксиния Джурова, която е следила творческия път на Майсторов още от началото му през 70-те и е откривала голяма част от неговите изложби, не крие, че е имало някои инциденти по време на живите предавания за него по „Всяка неделя“. "Веднъж зрител от залата прекъсна предаването с упрек защо поощрявам такава ужасяваща, плашеща самотност, която се излъчва от картините му. Друг не можеше да приеме яростната му цветност и художествена деформация. В един разговор с Николай той сподели: „Самият аз се стряскам от резултата на енергията, която е втъкана в тях“, разказва изкуствоведът.

Николай Майсторов навърши 80 години на 7 август. Той подготвя експозицията с петдесет платна по четирите евангелия отдавна, за да отпразнува юбилея, макар и със закъснение от два месеца. 

Художникът е роден през 1943 г. в София. Завършва Художествената гимназия в столицата, а след това - живопис в Художествената академия в класа на проф. Ненко Балкански. През 1979 г. представя първата си изложба живопис, през 1982 г. – изложба графика. Светлин Русев определя Майсторов като "най-големия съвременен български експресионист". Той твори чрез цикли, инспирирани от литературата, а от 1983 г. – и от Библията.

През 1993 г. по повод своята 50-годишнина, художникът подрежда изложба, в която представя цикъл творби – 22 литографии, претворяващи "Песен на песните от Соломон" – книга от Библията, възпяваща любовта. Същата година той открива изложба в СГХГ с 358 графики, пастели и рисунки от периода 1972-1993 по литературни творби: "Ад" от Данте, "Дон Кихот" от Сервантес, "Цветя на злото" от Бодлер, Евангелието на Лука, Стария и Новият завет... По този повод изкуствоведът Димитър Димитров пише, че изкуството на Майсторов е "мъдрост, скрита в атакуваща зрителя форма".

Николай Майсторов има над 40 самостоятелни изложби в България и повече от 17 в чужбина – Германия, Нидерландия, Полша, Белгия, Унгария, Япония, Португалия и др. Преподавал е в Художествената гимназия в София, във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", в магистърска програма "Живопис" на НБУ. През 1995 г. художникът е включен в 34-томната световна енциклопедия на изкуствата "Макмилън" в Лондон. През 2004 г. получава националната награда за живопис "Захарий Зограф", а през 2016-а - годишната награда на Столична община и националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора".

Още по темата