Медия без
политическа реклама

Българска „Травиата“ става първият оперен спектакъл в Косово

Маестро Найден Тодоров ще дирижира историческата премиера в Прищина

14 Дек. 2022
Беса Лугичи като Виолета Валери в "Травиата" на Старозагорската опера.
Георги Петков
Беса Лугичи като Виолета Валери в "Травиата" на Старозагорската опера.

На специално построена сцена в спортната зала на Прищина – столицата на Република Косово, утре от 19.00 ч. ще се състои историческа премиера: на операта „Травиата” от Джузепе Верди. Това е първият цялостен оперен спектакъл, който ще бъде представен в страната, а постановката е на Държавна опера – Стара Загора. Режисьор е Огнян Драганов, диригент е маестро Найден Тодоров, асистент-диригент Крис МакКракън от Великобритания. Сценографията и костюмите са на Борис Стойнов, а специално за косовското сопрано Беса Лугичи, която ще бъде в ролята на Виолета Валери, в ателието на Старозагорската опера са ушити костюми по проект на италианския художник Салваторе Русо. Второто представление ще е на 17 декември.

В главните роли в историческото за културния живот на Косово събитие, което се осъществява в сътрудничество с Държавна опера Стара Загора (България), Театъра за опера и балет в Тирана (Албания) и Косовската филхармония, зрителите ще видят още италианския тенор Емануеле Даугано като Алфред Жермон и именития албански баритон Гезим Мишкета като неговия баща Жорж Жермон.

Билетите за първото представление отдавна са изкупени, Косово очаква трепетно своя първи оперен спектакъл и е на прага да осъществи лелеяната мечта на своите музиканти и певци да има свой оперен театър. „Чудо! В свят, в който се закриват театри, откриваме нов оперен театър в Косово!”, написа в своята Фейсбук-страница баритонът Гезим Мишкета.

Драматичните обрати в историята на Косово многократно са отлагали създаването на оперен театър, но не са угасили ентусиазма на артистите и активния музикален и танцов живот в страната. Косово създава и поддържа своята музикална култура чрез музикалните училища, които дори след забраната им през 90-те години продължават своята дейност като частни школи. Тази година Националният балет на Косово отпразнува своята 50-а годишнина, а Косовската филхармония и хор са част от музикалната традиция на Косово.

На 3 август 2021 г. парламентът на Косово гласува предложението-решение на правителството за създаване на Опера като институция. Меритон Феризи е назначен за изпълняващ длъжността директор на Косовската опера. Решението е приветствано от професионалистите, но те си дават сметка, че до финализирането на проекта трябва да се извърви дълъг път. Първата крачка вече е направена и на 15 декември Косово ще отпразнува премиерата на своето първо оперно представление.

Да бъда първият режисьор, който поставя оперен спектакъл тук, както и заедно със Старозагорската опера да сме партньори на прохождащата Опера в Косово, за мен е много специален момент. Още през 2016 г., когато поех управлението на Старозагорската опера, на първия Фестивал на оперното и балетното изкуство, който осъществихме с моя екип в Стара Загора, създадохме Балканската оперна мрежа. Идеята беше точно тази: да обединим усилията си на Балканите, за да можем заедно да създаваме продукции, да обменяме таланти и опит и да популяризираме постиженията на оперното и балетното изкуство в региона“, заяви Огнян Драганов, директор на Старозагорската опера и режисьор на спектакъла.

Той сподели, че е впечатлен от изключителните дарования на Косово, сред които ярко блести Беса Лугичи, на чийто талант години наред се радваме в България. На сцената в Стара Загора Лугичи е изградила забележителни роли като Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, Мими от „Бохеми” на Пучини, Виолета от „Травиата” на Верди, Инес от първата за България и региона постановка на операта „Африканката” от Майербер, а преди по-малко от месец тя беше Маргарита в премиерата на операта с кукли „Фауст” от Гуно.

 

Още по темата