Медия без
политическа реклама

Бъдещето на Бистра Льошевалие превзема „Квадрат 500“ със скулптури и рисунки

Българката, живееща във Франция, е концептуален творец с международна известност

10 Юли 2024
Бистра Льошевалие
Бистра Льошевалие

Голяма ретроспективна изложба на художничката Бистра Льошевалие отваря врати в „Квадрат 500“ на пл. „Св. Александър Невски” и ул. „19 февруари” 1. Откриването е във вторник, 16 юли, от 18.00 ч., а творбите ще могат да се видят до 20 октомври. Куратор на експозицията е Яна Братанова.

С това събитие Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на авторката.

Свободата е първостепенен код за Бистра Льошевалие. Първите й композиции – „Полет на птици“ (1964), емблематичната серия „Прозорци“ („Блокиран прозорец“, „Изгорял прозорец“, „Бял прозорец“) и „Болни столове“ от 70-те са израз на нейното непреодолимо желание да бъде свободна. Създаденото от Бистра Льошевалие е сякаш мощна машина за полет над ограниченията.

Творбите на художничката са изградени едновременно от естествени и промишлени материи. Тя използва гипс, комбиниран с дърво, слама и стъкло, на които придава особена изтънченост. Борави умело с хартия, смола, каучук, чугун, олово, лят алуминий и бронз, полиестер, неопренова гума, огледална повърхност, плат, въжета и др., с помощта на които осъществява своите сънища и идеи. Трансформира материята с плавни преходи от обем към плоскост и обратно с неизтощима способност за търсене на нови форми.

В Националната галерия пристигат знакови скулптури, обекти, рисунки и инсталации от ателието на Бистра Льошевалие и колекцията на Дарителския фонд Enseigne des Oudin в Париж. Сред включените емблематични серии е и непоказваната мащабна инсталация „След“ (2024), изцяло съобразена с пространствените характеристики на изложбената зала. Двадесетте скулптурни форми, издигащи се на височина от 2,5 м, символизират бъдещето – онова „ново, светло начало, което винаги излиза над разрухата“, за което авторката пише в текста си „Синята планета“.

Бистра Льошевалие е родена в София през 1933 г. След 15 септември 1946-а баща й изчезва безследно. В началото на 50-те тя е приета в Националната художествена академия, но по време на следването е отстранена, като й е отказан достъп до учебното заведение. Решена да продължи образованието си с надеждата баща й да се върне и да види скулптурите й, Бистра Льошевалие все пак завършва специалност „Скулптура“ през 1962-ра. Тези години определя като „черен период“ в живота си.

От средата на 60-те Бистра успява да се установи в Париж, където започва да излага активно в редица знакови галерии и да работи по свои проекти за публични пространства във Франция. Изявите й не остават незабелязани от френската критика. Сред пишещите за нея през годините са Ален Оден, Дени Каминад, Дора Валие, Жак дьо Лонгвил, Мишел Пенсон и Себастиен Дубински. Положителните отзиви и категоричните изяви разширяват кръга от галерии по света, с които тя работи и до днес.

През годините Бистра Льошевалие осъществява множество самостоятелни и съвместни изложби в Япония (Кобе, Киото, Осака, Нишиномия). Работи с известните художници Такесада Матсутани и Садахару Хорио, водещи членoве на легендарната японска авангардна група Gutai. С Такесада Матсутани излага в галерия Rosa Turetsky в Женева.

Изкуството на Бистра Льошевалие присъства във фондовете на престижни световни галерии и частни колекции: Националния фонд за съвременно изкуство (FNAC),Париж (Франция);фондацията Toms Pauli, Лозана (Швейцария); Националната галерия, София (България); Дарителския фонд Enseigne des Oudin, Париж (Франция); галерията Rosa Turestky, Женева (Швейцария); колекцията Yoko Hoshida, Киото (Япония); колекцията Horio, Кобе (Япония) и др.

Изложбата в „Квадрат 500“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, програма „Култура“ на Столичната община, Френския институт в България и УниКредит Булбанк АД.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?