Медия без
политическа реклама

Британска буря се изви на финала на Burgas Summer Live

Различни поколения фенове се насладиха на първите гостувания у нас на Nothing But Thieves и Franz Ferdinand

Фронтменът на Franz Ferdinand Алекс Капранос по време на един от типичните си скокове по време на концерта в Бургас.
Сега
Фронтменът на Franz Ferdinand Алекс Капранос по време на един от типичните си скокове по време на концерта в Бургас.

Първото издание на серията концерти Burgas Summer Live, организирани от Fest Team, не протече по план, но въпреки това завърши с много успешна вечер, доминирана от британската инди-рок музика.

Началото бе дадено от българска група - Hayes&Y, която е силно повлияна именно от инди музиката, още повече, че от години музикантите живеят и творят в Манчестър. Изненадващо ранният начален час като за работен ден - 18:00 ч., не позволи на всички зрители, които имаха билети да присъстват на едночасовия сет. Но пък това, заедно с високите температури, не попречи на феновете да се забавляват. Петорката показа отлично сработване на сцената, а в сетлиста влязоха песни от новия албум - Press. Go. Move. Slow., както и познатите им предишни хитове. За финал бе оставено ударното Disaster, след което вокалистът Благослав Анастасов подари дайрето си на публиката.

А пред сцената започнаха да се събират все повече и повече фенове в очакване на първото гостуване у нас на англичаните Nothing but Thieves. Много популярна в момента в Европа, но твърде рядко пускана в ефира в България, петорката си е спечелила популярност сред младата аудитория тук, благодарение на основните платформи за слушане на музика. Мощно начало с Welcome to the DCC от излезлия в края на юни албум Dead Club City, след което последва щур купон за публиката с Futureproof, Trip Switch, Sorry, Real Love Song, Overcome, Is Everybody Going Crazy? и т.н. Вокалистът Конър Мейсън неколкократно се обясняваше в любов в публиката, като това бе взаимно. Той не пропусна да сподели отличните си впечатления от сегашното си (и първо) гостуване в България, а китаристът Доминик Крейк призна, че идва всъщност за втори път с барабаниста Джеймс Прайс, след тяхна почивка в Слънчев бряг преди години.

Публиката се раздаваше все повече и получи в самия край своя десерт. Големият хит на групата - Amsterdam, бе изпят повече от феновете, а Мейсън не скри очарованието си от това.

Финалът на вечерта бе за други инди-рок герои - шотландските ветерани Franz Ferdinand, с вече 20-годишна кариера зад гърба си. Тяхното качване на сцената предизвика и рязка смяна на аудиторията отпред. Възторжените млади почитатели на Nothing but Thieves видимо отстъпиха място на тези, които са част от първата вълна на инди-рок феновете у нас. И все пак - Franz Ferdinand не са толкова познати на по-новото поколение, но успяха да увлекат още от първите минути всички по-млади, благодарение на типичния си сет, зареден с много енергия, танци и раздаване. Фронтменът Алекс Капранос бе във вихъра си, без капка помен от умора, сякаш още в началото на кариерата. Големите хитове The Dark of the Matinee, Walk Away, Do You Want To, Love Illumination, Michael, Take Me Out предизвикаха мощна експлозия от положителни емоции, подхранена в един момент и от огромни балони, пуснати сред публиката. А Капранос се спираше да се усмихва и да разказва колко приятно се чувства в Бургас. Това не бе само от куртоазия - всички в групата бяха широко усмихнати и това настроение се предаваше светкавично напред.

И така - час и половина танци и... също вихрен финал с This Fire, който сложи подобаващо точка на изминалото трънлив път, но все пак състояло се издание на Burgas Summer Live.

Още по темата