Медия без
политическа реклама

Бразилски апокалипсис взе награда в навечерието на локдауна

"Розовият облак" спечели конкурса на 25-ия "София филм фест"

21 Март 2021
Камен Калев не можа да се състезава за награда от Кан с поетичния "Февруари", но поне "София филм фест" го награди.
снимка: София филм фест
Камен Калев не можа да се състезава за награда от Кан с поетичния "Февруари", но поне "София филм фест" го награди.

Буквално в последната минута преди локдауна, като част от който се затварят и киносалоните, 25-ият "София филм фест" успя да извърти официалната си програма, да раздаде награди и да проведе церемония по закриването в зала 1 на НДК. 

Голямата награда "София - град на киното" за най-добър в Международния конкурс, подкрепена от чек за 7000 евро, спечели бразилският "Розовият облак". Той е дебютен за режисьорката Юли Джербазе, а по-рано тази година бе част от селекцията и на най-големия американски фестивал за независимо кино "Сънданс". Съвсем тематично, "Розовият облак" разказва за надвиснал апокалипсис, който изпраща цялата планета под карантина, докато младата двойка Джована и Яго трябва да градят или рушат съвсем скоро започналата си връзка. Филмът носи необходимата на всички нас в тези времена щипка оптимизъм, заради абсурдното време, в което и филмът, и ние самите сме ситуирани. Това е поетичен филм, изключително добре направен от една млада 31-годишна бразилска режисьорка“, мотивира решението си журито, председателствано от аниматора Теодор Ушев. 

Два приза спечели и пълнометражният дебют на Павел Веснаков - режисьор, добре познат на следящите късометражното кино - "Уроци по немски". Той получи специалната награда на журито, а също и наградата на международната критика ФИПРЕССИ. 

Наградата за режисура е за китаеца Джоу Дзъян за филма му "Ухай", а за най-добър в балканския конкурс бе избран "Quo vadis, Аида" от Босна и Херцеговина, който е претендент и за "Оскар" за чуждестранен филм през април. 

Фестивалните селекционери на форумите в Карлови Вари, Линц и Варшава присъдиха своя приз на българския "Февруари", който също се състезаваше в балканския конкурс. Четвъртият филм на Камен Калев бе в официалната селекция на Кан 2020, но имаше малшанса фестивалът да не се проведе (за пръв път от 1968-а насам) заради пандемията. 

Почетните награди тази година са за българския музикант Теодосий Спасов, иранския режисьор Джафар Панахи и легендата Тери Гилиъм. 

За втора поредна пролет "София филм фест" е жертва на коронавируса и противоепидемичните мерки. Миналата година неговото 24-ото издание бе отменено дни преди старта, после се проведе хибридно през лятото и отново - през есента. Тази пролет организаторите отново заложиха на хибридно провеждане, като 73 филма от селекцията могат да се гледат онлайн. За съжаление, много от най-привлекателните за публиката филми имаха само ограничен брой прожекции в кината. В интернет са предимно конкурсните програми, както и отделни европейски хитове като "Още по едно" на Томас Винтерберг. Ако не беше наложен локдаун, прожекциите в кината щяха да продължат по програма до 31 март.

Онлайн изданието продължава до 11 април на online.siff.bg,а екипът обещава през септември СФФ да се завърне с още филми, гости и награди. А дано!

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата