Медия без
политическа реклама

Борат занесе момиче на вицепрезидента Пенс

Саша Барон Коен съчетава ефектно рекламна кампания на новия си филм със сатирична политическа агитация

02 Окт. 2020
www.Kazakhsagainstforeignmeddling.kz
Илюстрация от „казахстанския“ сайт в подкрепа на Тръмп.

Вече е официално - по време на пандемията Саша Барон Коен е заснел продължение на хита си от 2006 г. „Борат: Културен обмен с Америка за напредък на великия братски казахстански народ“, което ще бъде пуснато в стрийминг платформата Amazon Prime Video непосредствено преди изборите, съобщи Deadline.  Излезе и новият, първи официален трейлър за „Борат 2“, от който става ясна и премиерната му дата - 23 октомври, или 10 дни преди изборите в САЩ. 

To be more specific, this is the Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhs...

От рекламния клип разбираме, че след като преди 14 години е направил филм, с който е донесъл „голям срам за Казахстан“, сега той е инструктиран да се върна в страната на янките за тайна мисия. Но тъй като сега всички го разпознават, ще му трябва маскировка - и Борат си купува специален костюм, с който да изглежда „дебел като американски мъж“. 

А на гости на почитатели на Тръмп ги пита „Кое е по опасно - този вирус или демократите?“ Кулминацията е, когато (с дебелия костюм и маска), Борат нахлува на конференция на консервативната партия. В момента, в който вицепрезидентът Майк Пенс обяснява от трибуната колко ниска е опасността от новия вирус и как президентът държи всичко под контрол, Борат, маскиран като Тръмп, преметнал през рамо жена със скъсан чорапогащник, му изкрещява: „Майкъл Пенис, донесох момиче за теб!“

На 28 февруари американските медии съобщиха, че „протестиращ имитатор на Тръмп е опитал да прекъсне речта на вицепрезидента и е бил изведен от залата. Обвинения не са били повдигнати“. Сега разбираме, че това е бил Борат или Саша Барон Коен. Накрая виждаме премиерната дата и предупреждение на руски, че "филмът не е подходящ за деца под 3 години". 

Два дни по-рано, във вечерта на предизборния дебат между президента и кандидата на демократите,  първите поздравления „за победата на премиера Доналд Тръмп“ в Туитър бяха от правителството на Казахстан. Постът изглежда като пуснат от официалния правителствен акаунт на Казахстан, който е активиран тази неделя. Поздравленията за победата в дебата се появиха в социалната 45 минути преди дебатът да е започнал и включваха този текст:

„Поздравления за големия приятел на казахстанския народ Доналд Тръмп за спечеления дебат днес! Впечатляващ и невероятен резултат за силния премиер, който винаги е поставял Америка и Казахстан на първо място!“

Най-забавно обаче е прикаченото видео и коментарът към него, поднесен от глас, който е същият като на Борат Сагдиев от филма.  
 

“Доналд Тръмп. Най-силният премиер в историята. Той не е расист. Черните хора го обичат толкова много, че коленичат пред него (на фона на кадри с Колин Каперник и съотборниците му, отпуснати на коляно в знак на протест срещу расизма). “Тръмп никога не е имал инсулт“ (докато Тръмп се затруднява да пие вода). Той е защитник на жените (виждаме Тръмп и Джефри Епстайн в компанията на жени, Тръмп казва на Епстайн): ‘Слушай, непознат - докосни някоя от тях и ще те смачкам".). “Той е военен герой.” (кадри от бойни действия, над един от войниците се появава надпис „Тръмп на 15“). “Благодарение на Тръмп, 350 милиона американци са още живи (виждаме диаграма със стръмно покачващата се линия на жертвите на коронавируса, а след това Тръмп, който влиза в самолета си, с парче тоалетна хартия, залепнало за обувката му). “Гласувайте за премиера Тръмп или ще бъдете смачкани.” 

Отношението на Саша Барон Коен към Тръмп явно не се е променило. През 2016 г. актьорът се появи в шоуто на Джими Кимъл в образа на Борат, за да обясни на публиката, че Доналд Тръмп не е реална личност, а един от образите на Саша Барон Коен, наред с рапъра Али Джи и австрийския моден журналист гей Бруно. Не помогна - 4 месеца по-късно Тръмп бе избран за президент.