Медия без
политическа реклама

Без самия Полански, новият Полански бе приет хладно във Венеция

Засега като фаворит за "Златен лъв" се очертава "Клети създания" на Йоргос Лантимос

03 Септ. 2023
Фани Ардан, продуцентът Лука Барбарески и германският актьор Оливер Масуки представят "Дворецът" в отсъствието на режисьора Полански.
ЕПА/БГНЕС
Фани Ардан, продуцентът Лука Барбарески и германският актьор Оливер Масуки представят "Дворецът" в отсъствието на режисьора Полански.

Новият филм на Роман Полански получи хладен прием на кинофестивала във Венеция, съобщи АФП. "Дворецът бе прожектиран извън конкурсната програма и в отсъствието на 90-годишния режисьор, който е издирван от американското правосъдие за блудство с малолетна през 70-те. "Дворецът" е далеч от великите филми на Полански като "Пианистът" или "Бебето на Розмари", пише Франс прес. Комедията е с бюджет от 21 млн. евро. Вече е ясно, че той ще бъде показан през октомври и на български екран, в рамките на фестивала "Синелибри". 

Представянето на филм на Полански, макар и в отсъствието на режисьора, има символично значение. На 90 години режисьорът се възприема като един от най-оспорваните артисти от ерата  #MeToo. Режисьорът живее в Европа, бягайки от американското правосъдие в продължение на 40 години. Лука Барбарески, който е продуцент на филма от италианска страна, каза: "Живеем в настоящето и това, което има значение, е свободата. Изкуството няма нужда от морални оценки. Фестивалът във Венеция трябва да бъде място за експерименти, провокации и свобода на изразяване." 

Според "Холивуд рипортър" "Дворецът" е продаден за разпространение в Италия, Испания, Израел, Белгия, но не и в САЩ и Франция. Предишният филм на Полански - "Офицер и шпионин", не беше допуснат по прожекции в англоговорещи държави, но във Франция той спечели "Сезар" за най-добра режисура и адаптиран сценарий. 

Другото голямо отсъствие на деня - това на Брадли Купър - не бе толкова противоречиво. Купър не дойде във Венеция заради продължаващата стачка на актьорите в Холивуд. Неговият филм "Маестро" за живота на Ленард Бърнстейн обаче бе приет възторжено.

Засега като фаворит в надпреварата се очертава "Клети създания" на гърка Йоргос Лантимос. Той предизвика 10-минутни овации след прожекцията, макар че стачката попречи на звездите Ема Стоун, Марк Ръфало, Уилям Дефо и Джаръд Кармайкъл да пристигнат лично във Венеция.  

Описван като феминистка версия на историята за доктор Франкенщайн, филмът е адаптация по едноименния роман на Аласдър Грей от 1992 г. и проследява живота на млада жена с мозък на дете. Очаква се премиерата на филма "Клети създания" в американските кина да бъде на 8 декември, а у нас той ще бъде показан също през октомври на фестивала "Синелибри".

Последвайте ни и в google news бутон