Медия без
политическа реклама

"Берлин Александерплац" спечели награда за най-добра екранизация

26 Окт. 2020
Кадър от "Берлин Александерплац"
снимка: Синелибри
Кадър от "Берлин Александерплац"

„Берлин Александерплац“ (2020), копродукция на Германия, Нидерландия, Франция и Канада, спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация на фестивала "Синелибри". Призът бе връчен на церемония в столичното кино "Люмиер" снощи.

Филмът на режисьора Бурхан Курбани е вдъхновен от класическия роман на Алфред Дьоблин, който е бил обект на различни екранни адаптации през годините. Той пресъздава възхода и падението на Франсис – бежанец, който се опитва да бъде добър човек, докато изкарва прехраната си в богата държава, задушаваща стремежите му. Скоро Франсис е принуден да се обърне към дилъра на наркотици Райнхолд, който му предлага изход от нещастието. Въпреки актуалното звучене на текста в наши дни, Дьоблин публикува романа в далечната 1929 година.

Церемонията по награждаването се състоя в присъствието на българските представители на международното жури – актрисата Снежина Петрова и режисьора Милко Лазаров. В качеството си на почетен председател световноизвестният френски режисьор Жан-Жак Ано обяви победителя в пряка видеоконферентна връзка - легендарният режисьор на "Името на розата", "Любовникът", "Седем години в Тибет", "Мечката",  обяснимо не пристигна в София в тази тежка епидемична обстановка. Курбани също прие наградата онлайн.

Филмът обаче все още може да се гледа и на живо - до края на фестивала на 8 ноември той има още 9 прожекции в столичните киносалони, а до същата дата може да бъде видян и от уюта на дома в платформата Neterra TV+. 

Шестото издание на фестивала на кинолитературната адаптация "Синелибри" продължава - не само с прожекции, но и със специални събития. На 28 октомври ще се състои унгарска галавечер с премиера на филма „Пилат“ по прекрасния роман на Магда Сабо, с видео включване на сценариста Дьорд Шомоди. Португалската галавечер с излъчване на филма „Годината на смъртта на Рикарду Рейш“ на реж. Жоао Ботелю по случай 10-ата годишнина от смъртта на Жозе Сарамаго е предвидена за 29-и. Предстои и галавечер на Испания с премиера на филма „По време на войната“ и представяне на творчеството на Мигел де Унамуно с участието на проф. Лазар Копринаров. Почитателите на Джон Ленън не бива да пропускат събитието на 30 октомври – вечер, посветена на 80-ата годишнина от рождението на великия „бийтъл“ и 40-ата годишнина от неговата трагична смърт. На 1 ноември в кино „Люмиер“ ще бъдат наградени победителите в конкурса за късометражен филм, а на 2 ноември ще почетем непрежалимия Иржи Менцел, един от майсторите на комедийното филмово изкуство, с прожекция на филма „Подстригване“ по едноименната повест на Бохумил Храбал. 

До 8 ноември фестивалът продължава в Пловдив, Варна, Габрово, Бургас и Велико Търново при стриктно спазване на здравните мерки, а всички събития можете да видите на адрес www.cinelibri.com.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата